Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    S-a descoperit un micro-continent acoperit de lava pe fundul Oceanului Indian


    Un grup de geologi din Norvegia, Germania, Marea Britanie si Africa de Sud, au studiat solul, respectiv nisipul plajelor, insulelor Reunion si Mauritius si au descoperit un micro-continent pe care l-au numit Mauritia.



    Foto: JoKerozen/Wikipedia (CC BY-SA 3.0)
    Cele mai vechi bazaltice de pe insula Mauritius au aproximativ 8,9 milioane ani. Dar studierea nisipului de pe plaje a dus la descoperirea de cristale de silicat de zirconiu, extrem de rezistente care sunt mult mai vechi.

    Acestea au o vechime de cel putin 660 milioane ani, unul dintre cristale avand varsta de 1,97 miliarde de ani. Ele sunt roci specifice pentru scoarta continentala.

    Oamenii de stiinta au presupus ca rocile ce contin zirconiu isi au originea in crusta continentala straveche de sub insula si au fost aduse la suprafata prin eruptii vulcanice. Asta inseamna ca mai multe fragmente de scoarta continentala se afla acoperite de lava sub apele Oceanului Indian.

    Analize ale campului gravitational au aratat zone largi in care crusta pe care este marea este mult mai groasa decat ar fi normal, avand 25-30 km grosime, fata de 5 pana la 10 km cum ar fi normal.

    Aceste anomalii pot fi ramasitele unui micro-continent ce a fost numit Mauritia. Se presupune ca acest fragment de continent, Mauritia, s-a rupt de Madagascar si s-a fragmentat in urma cu aproximativ 60 milioane de ani, atunci cand a aparut driftul intre Madagascar si India

    Cea mai apropiata sursa de zirconiu ar fi Madagascar, dar e prea departe si separata de insula studiata de o mare adanca. Locul de colectare al probelor elimina si posibilitatea ca el sa fie adus de oameni. De asemenea, din cauza distantelor prea mari, nici vantul nu poate fi implicat.

    GH. MANOIU | 26 FEBRUARIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un grup de biologi japonezi de la Kyoto Institute of Technology şi Keio University au descoperit o nouă specie de bacterii, Ideonella sakaiensis, capabile să mănânce plastic.
    Cercetătorii de la Universitatea Berkeley din California au descoperit că broaştele din specia Limnonectes larvaepartus nasc mormoloci. Broasca care naşte, cunoscută şi ca broasca cu colţi, trăieşte pe insula Sulawesi din Indonezia şi este ceva nou pentru ştiinţă.
    Conform unui studiu efectuat de specialişti de la Lamont-Doherty Earth Observatory, Columbia University, vulcanii ascunşi sub oceane ar putea avea un impact, pe termen lung, mai mare asupra climei planetei noastre decât s-a crezut până acum.
    Analiza osului hioid de la o fosilă de neanderthalian sugerează că acestia au avut capacitatea de a vorbi. Fosila, descoperită în peştera Kebara din Israel, a dus la această concluzie încă de atunci, dar acum, modelarea pe calculator a modului în care osul funcţionează, a arătat că a fost utilizat într-un mod asemănător.
    Un studiu realizat la Instituto Marqués, Spania, demonstrează că bebeluşii nenăscuţi pot auzi şi răspunde la muzică, la doar 16 săptămâni, cu zece săptămâni mai devreme decât se credea anterior.
    O fosilă de hadrosaur bine conservată a fost descoperită în regiunea Mongolia Interioară din nordul Chinei.