Ştiri / Spaţiu |
S-a găsit o explicație pentru orbita ciudată a cometei Oumuamua
GH. MĂNOIU | 15 DECEMBRIE 2023
O cometă misterioasă numită „ʻOumuamua”, apărută în 2017, a aprins imaginația oamenilor de știință și a publicului.
Pentru cercetători a fost primul vizitator cunoscut din afara sistemului nostru solar, nu avea comă strălucitoare sau coadă de praf ca majoritatea cometelor și avea o formă ciudată, ceva între un trabuc și o clătită.
Dimensiunea sa mică se potrivea mai mult unui asteroid decât unei comete.
Faptul că se îndepărta de Soare într-un mod care nu putea fi explicat i-a făcut pe oamenii de știință să sugereze că era o navă spațială extraterestră.
Un astrochimist de la Universitatea din California, Berkeley și un astronom de la Universitatea Cornell susțin că abaterile misterioase ale cometei de la o traiectorie hiperbolică în jurul Soarelui pot fi explicate printr-un mecanism fizic simplu, probabil comun printre multe comete de gheață: degajarea de hidrogen pe măsură ce cometa este încălzită de lumina soarelui.
Ceea ce a făcut ca ʻOumuamua să fie diferită de orice altă cometă bine studiată din sistemul nostru solar a fost dimensiunea sa. Fiind atât de mic, deviația sa gravitațională în jurul soarelui a fost ușor modificată de ușoara împingere creată atunci când hidrogenul gazos a țâșnit din gheață.
Majoritatea cometelor sunt în esență bulgări de zăpadă murdari care se apropie periodic de soare din zonele exterioare ale sistemului nostru solar.
Când este încălzită de lumina soarelui, o cometă aruncă în spațiu apă și alte substanțe, producând un halou luminos sau comă în jurul ei și adesea cozi de gaz și praf.
Gazele ejectate acționează ca propulsoarele unei nave spațiale, dând cometei o lovitură mică care îi modifică ușor traiectoria față de orbitele eliptice tipice altor obiecte din sistemul solar, cum ar fi asteroizii și planetele.
Când a fost descoperit, ʻOumuamua nu avea comă sau coadă și era prea mic și prea departe de soare pentru a capta suficientă energie pentru a ejecta multă apă.
S-au emis o mulțime de teorii: un aisberg de hidrogen care degaja hidrogen, un fulg de nea mare, pufos, împins de presiunea ușoară a soarelui, o velă ușoară creată de o civilizație extraterestră, sau chiar o navă spațială cu propria propulsie.
Jennifer Bergner, un chimist de la UC Berkeley care studiază reacțiile care au loc pe rocile înghețate în vidul rece al spațiului, a crezut că ar putea exista o explicație mai simplă.
Ea a abordat subiectul cu un coleg, Darryl Seligman de la Universitatea Cornell, și au decis să-l testeze.
„O cometă care călătorește prin mediul interstelar este încălzită de radiația cosmică, formând drept rezultat hidrogen”, a spus Bergner.
Ea a descoperit că cercetările experimentale publicate din anii 1970 până în anii 1990 au demonstrat că atunci când gheața este lovită de particule de înaltă energie asemănătoare razelor cosmice, hidrogenul molecular este produs și prins în gheață.
De fapt, razele cosmice pot pătrunde zeci de metri în gheață, transformând un sfert sau mai mult din apă în hidrogen gazos.
„Pentru o cometă cu diametrul de câțiva kilometri, degajarea ar fi de la o înveliș foarte subțire în raport cu cea mai mare parte a obiectului, așa că atât din punct de vedere al compoziției, cât și în ceea ce privește orice accelerație, nu te-ai aștepta neapărat să fie un efect detectabil”, spune Bergner.
„Dar pentru că ʻOumuamua era atât de mic, credem că a produs suficientă forță pentru a alimenta această accelerație”.