Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    S-a găsit un peşte-vâslă de 5,5 metri

    GH. MĂNOIU | 29 IUNIE 2023

    Un profesor de ştiinţe marine, la Catalina Island Marine Institute din Statele Unite, a găsit în ocean un peşte-vâslă mort, lung de 5,5 metri. Această specie de peşte ar putea sta la originea legendelor despre şarpele de mare, iar dimensiunile exemplarului găsit conduce mai aproape de această supozitie.



    Foto: Catalina Island Marine Institute


    A fost nevoie de 15 membri ai institutului pentru a aduce peştele pe plajă.

    Peştele-vâslă este cea mai lungă specie de peşte osos, putând ajunge la o lungime de 17 metri.

    Trăieşte atât în apele temperate cât şi în cele tropicale, dar se crede că se scufundă mai mult de 900 metri în adâncul întunecat al oceanului, ceea ce a făcut ca obiceiurile lui să rămână nestudiate.

    Din cauza aceasta, o aură de mister învăluie peştele-vaslă.

    Oamenii se întreabă dacă în trecut, marinarii nu au văzut acest peşte neobişnuit şi nu l-au confundat cu un şarpe, din cauza corpului său lung şi conic.

    Dar contrar legendelor cu monştri ce scufundau corăbii, peştele-vaslă are un aspect inofensiv, fără acel maxilar ascuţit, cum au animalele de pradă din ocean.

    Mostre de ţesuturi au fost trimise la Universitatea California din Santa Barbara pentru analize, iar scheletul urmează să fie expus.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un nou studiu efectuat de cercetatori de la Newcastle University a aratat cum cofeina imbunatateste memoria albinelor si ajuta plantele sa primeasca mai multe insecte care sa le raspandeasca polenul.
    Asteroidul 2013 TV135 a fost descoperit pe 8 octombrie 2013 de astronomii care lucrează la Crimean Astrophysical Observatory din Ucraina şi este unul dintre cele 10332 de obiecte descoperite în apropierea Pământului. Astronomii din Italia, Spania, Marea Britanie l-au clasificat ca având potenţial de risc 1 din 10 pe scara Torino.
    O nouă specie de dinozaur carnivor, una dintre cele mai mari specii descoperite vreodată în America, a trăit acum 98 milioane de ani. Această specie nou descoperită, numită Siats meekerorum, a fost prădătorul de vârf timp de milioane de ani.
    Doisprezece "noi" tipuri de nori, inclusiv rarii nori ondulatorii (asperitas), au fost recunoscuţi pentru prima dată de către Cloud Atlas International.
    O nouă specie de dinozaur carnivor, care a trăit acum aproximativ 90 milioane de ani, a fost descoperită în Argentina. Ea are similitudini cu specia Tyrannosaurus, mai ales prin cele două braţe mici, dar aparţine unei linii complet diferite.
    Larva unei insecte comune, Galleria mellonella, molia mare a cerii, este capabilă să biodegradeze unul dintre cele mai dure, mai rezistente şi mai utilizate materiale plastice, polietilena.