Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Reproducerea umană

    Sanatatea reproducerii

    Sanatatea reproducerii include o varietate de aspecte, precum:

    • Menstruatia si menopauza
    • Ingrijirea din perioada sarcinii si a preconceptiei
    • Fertilitatea/Infertilitatea
    • Contraceptia
    • Bolile transmisibile sexual si SIDA/HIV
    • Sanatatea si functiile sistemului reproducator masculin si al celui feminin

    Ce este ciclul menstrual?

    Ciclul menstrual este procesul prin care corpul femeii se pregateste in fiecare luna pentru oportunitatea unei sarcini. Ciclul menstrual dureaza in medie 28 de zile de le inceperea lui pana la aparitia urmatorului, dar el poate varia de la 21 la 35 de zile.

    Majoritatea perioadelor menstruale dureaza de la trei la cinci zile. In Statele Unite, cele mai multe fete isi incep menstruatia la 12 ani, dar menstruatia poate incepe la varste intre 8 si 16 ani.

    Ce este sarcina?

    Sarcina este termenul folosit pentru a descrie purtarea de catre femeie, in interiorul ei, a unui fetus in crestere. In majoritatea cazurilor, cresterea fetusului are loc in uter.

    Sarcina umana dureaza aproximativ 40 de saptamani, sau ceva mai mult de 9 luni, masurata de la inceperea ultimei perioade menstruale pana la nastere.

    Ce este ingrijirea prenatala si cea din perioada de preconceptie?

    Ingrijirea prenatala este cea pe care femeia o primeste in timp ce este insarcinata. Ingrijirea prenatala timpurie si regulata este importanta atat pentru sanatatea mamei cat si pentru cea a bebelusului care se dezvolta.

    In plus, medicii recomanda acum unei femei sa consulte un specialist in preconceptie, chiar inainte ca ea sa ramana insarcinata sau cand se afla intre doua sarcini. Atat ingrijirea din perioada de preconceptie cat si cea prenatala promoveaza obtinerea sanatatii optime pentru mama si copil.

    Ce este infertilitatea?

    Infertilitatea este termenul pe care personalul medical il foloseste pentru femeile care nu pot ramane insarcinate si pentru barbatii care nu pot lasa insarcinata o femeie, dupa cel putin un an de incercari.

    La femei, termenul este folosit pentru a le descrie pe cele care se afla la perioada normala la care pot face copii, nu pe acelea care nu pot ramane insarcinate pentru ca se afla aproape de menopauza sau au intrat in menopauza. Femeile care pot ramane insarcinate, dar care nu pot duce o sarcina la termen (nastere) pot fi de asemenea considerate infertile.

    Infertilitatea este o problema complexa – ea nu are o singura cauza, intrucat obtinerea unei sarcini este un lant de evenimente in mai multi pasi. Cauza infertilitatii se poate afla la femeie sau la barbat, sau poate proveni de la factori necunoscuti sau combinatii de factori.

    Ce este contraceptia?

    Contraceptia, numita si controlul nasterii, are scopul prevenirii sarcinii. Unele tipuri de control al nasterii includ (fara a se limita la):

    Metode de bariera cum ar fi prezervativele, diafragma si cupola, care sunt proiectate pentru a impiedica ajungerea spermei la ovul pentru fertilizare.

    Dispozitivul intrauterin, sau steriletul, este un mic dispozitiv care este introdus in uter de catre un medic specialist. Steriletul impiedica nidatia (implantarea in uter) a ovulului fertilizat. Steriletul poate ramane in uter pana la 10 ani inainte de a fi indepartat de catre medic.

    Contraceptia hormonala, cum ar fi pilulele contraceptive, injectiile, plasturii, inelele vaginale, elibereaza hormoni in corpul femeii care interfereaza cu fertilitatea prin impiedicarea ovulatiei, a fertilizarii, sau a nidatiei.

    Sterilizarea este o metoda care impiedica permanent o femeie sa fie insarcinata sau un barbat sa fie capabil sa lase o femeie insarcinata. Sterilizarea implica proceduri chirurgicale ce trebuie efectuate de catre medicul specialist, de obicei aceste proceduri nefiind reversibile.

    Alegerea metodei de control al nasterii depinde de factori precum sanatatea intregului organism, varsta, frecventa activitatilor sexuale, numarul de parteneri sexuali, dorinta de a avea copii in viitor si istoricul familiei in privinta anumitor boli.

    Alegerea metodelor contraceptive trebuie facuta impreuna cu medicul specialist.

    Este important sa amintim ca desi metodele de control al nasterii pot impiedica o sarcina, nu toate protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala sau HIV.

    Sursa: NICHD, SUA




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Pierderea sarcinii in stadiu avansat de dezvoltare reprezinta pierderea sarcinii dintr-o cauza naturala, dupa saptamana 20 de sarcina. Ea poate avea loc inainte de nastere sau in timpul nasterii.
    Ciclul menstrual este procesul prin care corpul femeii se pregateste in fiecare luna pentru oportunitatea unei sarcini. Ciclul menstrual dureaza in medie 28 de zile de la inceperea lui pana la aparitia urmatorului, dar el poate varia de la 21 la 35 de zile.
    Inainte ca o femeie sa ramana insarcinata, este important pentru ea sa aiba o alimentatie echilibrata si un mod de viata sanatos. O buna ingrijire prenatala si tratamentul medical din timpul sarcinii pot ajuta la prevenirea complicatiilor.
    Sarcina este termenul folosit pentru a descrie purtarea de catre femeie in interiorul ei a unui fetus in crestere. In majoritatea cazurilor, cresterea fetusului are loc in uter.
    Pubertatea este perioada din viata unei persoane in care aceasta devine matura sexual. Este o transformare fizica ce se regaseste de obicei la fete la varsta de 10 - 14 ani si la baieti la 12 - 16 ani.
    Avortul spontan, numit si pierderea sarcinii, reprezinta intreruperea spontana a sarcinii dintr-o cauza naturala, inainte de saptamana 20-a de sarcina. Majoritatea avorturilor spontane au loc la inceputul sarcinii, deseori inainte chiar ca femeia sa-si dea seama ca este insarcinata.