Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Săptămâna aceasta, prima ploaie de stele din 2013

    Agenţia spaţială americană NASA a anunțat că bucăţi dintr-un asteroid care au orbitat timp de sute de ani în jurul Soarelui îi vor încânta săptămâna aceasta pe iubitorii de stele căzătoare.



    Meteorit. Foto: NASA
    Meteoriții Quadrantid vor desena linii arzând pe cer, urmând să intre în atmosfera Pământului cu viteza de aproximativ 145000 km/h. Ei vor arde la 80 km altitudine, deci nu sunt un pericol pentru locuitorii planetei noastre.

    Va fi prima ploaie de meteoriţi de anul acesta şi ea va dura câteva ore. Intensitatea maximă va fi pe 3 ianuarie, la ora 16:00 ora României.

    NASA spune că ploaia de meteori Quadrantid ar putea fi văzută de oricine este situat la nord faţă de paralela 51 grade latitudine sudică, adică de aproape toţi locuitorii planetei (cu condiţia să nu fie prea mulţi nori). Agenţia adaugă că persoanele din Asia unde cerul este senin ar putea avea şansa să vadă cel mai mare număr de meteoriţi.

    Rata maximă va fi de aproximativ 80 de meteoriţi pe oră. Totuşi, acum Luna se vede mare şi strălucitoare pe cer şi astronomii avertizează că această lumină ar putea să facă meteoriţii mai puţin vizibili.

    NASA spune că această ploaie de meteoriţi a fost observată pentru prima dată în 1825, iar meteoriţii Quadrantid sunt bucăţi dintr-un asteroid numit (într-un mod foarte sugestiv!) 2003 EH1.

    3 IANUARIE 2013



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un mic asteroid, care în urmă cu doi ani a trecut prin apropierea Pământului la o distanţă de aproximativ 2 milioane kilometri, se va apropia din nou de planeta noastră.
    Astronomii au descoperit trei găuri negre supermasive care orbitează aproape una de alta, într-o galaxie aflată la mai mult de patru miliarde de ani lumină depărtare.
    Cel mai mic satelit astronomic a fost proiectat si asamblat la Institutul pentru Studii Spatiale al Universitatii Toronto si lansat de la Centrul Spatial Satish Dhawan din Sriharikota, India. Cu a fost lansat si un alt satelit identic, proiectat tot in Canada, dar asamblat in Austria. Fiecare dintre cei doi sateliti este un cub cu latura de 20 cm si greutatea sub 7 kg.
    Activitatea Soarelui a scăzut la minimul ultimilor 100 de ani, derutând oamenii de ştiinţă şi anunţând o posibilă nouă mini-glaciaţiune.
    Eclipsa solară parţială din 20 martie 2015 este un test fără precedent pentru sistemul energetic european, prin reducerea semnificativă a producţiei fotovoltaice, ţări precum Germania şi Italia având un număr mare de unităţi solare.
    Una dintre descoperirile socante ale ultimilor zece ani este peisajul de pe Titan, una dintre lunile planetei Saturn, care seamana cu peisajul de pe Pamant. Si pe Titan sunt lacuri, mari, rauri, insule. Doar ca pe Titan nu exista apa, ci un amestec de metan, etan si alte hidrocarburi cu un prag de inghet coborat.