Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Reproducerea umană

    Sarcina

    Sarcina este termenul folosit pentru a descrie purtarea de catre femeie in interiorul ei a unui fetus in crestere. In majoritatea cazurilor, cresterea fetusului are loc in uter.

    Sarcina umana dureaza aproximativ 40 de saptamani, sau ceva mai mult de 9 luni, de la inceperea ultimei perioade menstruale pana la nastere.

    Care sunt semnele sarcinii?

    Semnul principal al sarcinii este lipsa uneia sau a mai multor perioade menstruale consecutive. Totusi, intrucat multe femei experimenteaza nereguli menstruale ce pot determina lipsa perioadelor, femeile la care a lipsit ultima perioada ar trebui sa consulte medicul pentru a afla daca sunt insarcinate sau daca au alta problema de sanatate.

    Alte semne sau simptome ale sarcinii pot include:

    • Greturi si varsaturi, stari de rau dimineata
    • Sani durerosi
    • Oboseala
    • Dureri de cap
    • Pofte alimentare sau aversiuni alimentare
    • Dispozitii oscilante
    • Urinare frecventa

    Cum aflu daca sunt insarcinata?

    Un test de sarcina este cel mai bun mod de a determina daca sunteti insarcinata. Unele pachete de teste de sarcina sunt disponibile fara reteta si sunt considerate a avea o inalta acuratete. Un medic poate de asemenea sa faca un test de sarcina. In cazul in care considerati ca sunteti insarcinata, sau rezultatul testului de sarcina facut acasa a iesit pozitiv, consultati medicul.

    Ce este ingrijirea prenatala si de ce este ea importanta?

    Ingrijirea prenatala este atentia pe care femeia o primeste in timp ce este insarcinata. Ingrijirea prenatala timpurie si regulata este importanta atat pentru sanatatea mamei cat si pentru cea a bebelusului care se dezvolta.

    In plus, medicii recomanda acum unei femei sa consulte un specialist si pentru perioada de preconceptie, inainte ca ea sa incerce sa ramana insarcinata.

    In vederea obtinerii unei sanatati optime pentru mama si copil, medicii recomanda femeilor urmatoarele:

    • Consumul zilnic de acid folic cel putin 400 micrograme pentru a ajuta la prevenirea multor tipuri de defecte ale tuburilor neurale. Medicii recomanda consumul de acid folic inainte si in timpul sarcinii.
    • Vaccinarea corespunzatoare pentru anumite boli (precum varicela si rubeola) care ar putea afecta negativ fetusul care se dezvolta – este important ca vaccinurile sa fie facute inainte de perioada sarcinii.
    • Mentinerea unei greutati corporale sanatoase, a dietei si a activitatii fizice regulate inainte, in timpul si dupa perioada de sarcina.
    • Evitarea fumatului, alcoolului si a consumului de droguri inainte, in timpul si dupa perioada de sarcina.

    Ce este sarcina de mare risc?

    Toate sarcinile presupun un anumit grad de risc, atat pentru mama cat si pentru copil. Factorii prezenti inainte de sarcina sau care se dezvolta in timpul sarcinii pot adauga insa probleme de un risc crescut pentru mama si copil. Femeile cu sarcini de mare risc pot avea nevoie de specialisti sau de echipe de medici care sa le asigure ajutor in promovarea sarcinii si a nasterii sanatoase.

    Factorii prezenti inainte de sarcina care pot creste riscurile includ:

    • Varsta prea mica sau prea inaintata a mamei
    • Faptul de a fi supraponderala sau subponderala
    • Probleme in sarcinile anterioare, precum pierderea sarcinii, nasterea unui copil mort, travaliu sau nastere inainte de termen
    • Afectiuni pre-existente, precum hipertensiunea, diabetul, sau SIDA/HIV

    In timpul sarcinii, pot de asemenea sa aiba probleme chiar si femeile care au fost anterior sanatoase. Astfel de probleme pot include (fara a se limita la) diabetul gestational sau preeclampsia/eclampsia.

    Obtinerea unei bune ingrijiri prenatale si vizita regula la medic in timpul sarcinii sunt caile importante de promovare a unei sarcini sanatoase.

    Sursa: NICHD, SUA




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Inainte ca o femeie sa ramana insarcinata, este important pentru ea sa aiba o alimentatie echilibrata si un mod de viata sanatos. O buna ingrijire prenatala si tratamentul medical din timpul sarcinii pot ajuta la prevenirea complicatiilor.
    Ciclul menstrual este procesul prin care corpul femeii se pregateste in fiecare luna pentru oportunitatea unei sarcini. Ciclul menstrual dureaza in medie 28 de zile de la inceperea lui pana la aparitia urmatorului, dar el poate varia de la 21 la 35 de zile.
    Infertilitatea este termenul pe care personalul medical il foloseste pentru femeile care nu pot ramane insarcinate si pentru barbatii care nu pot lasa insarcinata o femeie, dupa cel putin un an de incercari.
    Pierderea sarcinii in stadiu avansat de dezvoltare reprezinta pierderea sarcinii dintr-o cauza naturala, dupa saptamana 20 de sarcina. Ea poate avea loc inainte de nastere sau in timpul nasterii.
    Pubertatea este perioada din viata unei persoane in care aceasta devine matura sexual. Este o transformare fizica ce se regaseste de obicei la fete la varsta de 10 - 14 ani si la baieti la 12 - 16 ani.
    Avortul spontan, numit si pierderea sarcinii, reprezinta intreruperea spontana a sarcinii dintr-o cauza naturala, inainte de saptamana 20-a de sarcina. Majoritatea avorturilor spontane au loc la inceputul sarcinii, deseori inainte chiar ca femeia sa-si dea seama ca este insarcinata.