Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Sărutul, una dintre cele mai semnificative forme de afecțiune și iubire

    O expresie fundamentală a afecțiunii pentru întărirea și menținerea legăturilor, sărutul pe gură eliberează testosteron, principalul hormon responsabil pentru libidoul și atracția sexuală.




    Pedagogul Claudia Petry, membră a Societății Braziliene de Sexualitate Umană, a declarat că un sărut poate forma o legătură afectivă bazată pe apropierea și interacțiunea a două persoane.

    „Ar putea fi acel sărut care face pielea de găină și duce la un răspuns sexual, care intră în procesul de excitare. Dacă ne gândim la o problemă mai largă, nu doar axată pe sexualitate, sărutul va întări sistemul imunitar şi va provoca un sentiment de relaxare.”

    Sărutul reduce anxietatea și oferă o serie de beneficii importante pentru sănătate, fie că sunt fizice sau emoționale, a spus Claudia Petry, specialistă în educație sexuală la Universitatea Federală din Santa Catarina.

    Claudia a subliniat că sărutul pe gură în cadrul unui cuplu crește libidoul în relațiile sexuale, atât la bărbați, cât și la femei.

    „Dacă cuplul se sărută des, relația intimă devine mult mai plăcută. Absența sărutului este un factor strâns legat de lipsa orgasmului la femei, de disfuncția erectilă la bărbaţi și, în consecință, de nemulțumirea sexuală a cuplului”, a spus pedagogul.

    Ea a subliniat, pe de altă parte, că emoția din timpul unui sărut provoacă vasodilatație în întregul corp. Odată cu deschiderea vaselor, accelerarea ritmului cardiac de la 70 la 140 de bătăi pe minut contribuie la creșterea cantității de sânge dus la țesuturi.

    Această intensificare a circulației sanguine hrănește celulele, tonifică pielea și chiar ameliorează durerile corporale, cum ar fi migrenele și durerile de cap.

    Un studiu publicat de Anual Meeting of the American Association for the Advancement of Science a demonstrat că sărutul stimulează eliberarea de hormoni neurotransmițători, precum dopamina și serotonina, responsabili pentru sentimentele de plăcere și de bine. Cu cât sărutul este mai pasional, cu atât sunt eliberați mai mulți hormoni.

    În plus, acești neurotransmițători inhibă cortizolul, un hormon activat în perioadele de stres și care provoacă diverse daune organismului, însă indiferent de tipul de sărut, actul este plăcut în orice relație afectivă.

    Cercetările de la Universitatea de Stat din Arizona, din Statele Unite, au analizat beneficiile sărutului și au ajuns la concluzia că acesta îmbunătățește sistemul imunitar, ajută la combaterea stresului și, în unele cazuri, poate contribui și la întărirea sistemului nervos parasimpatic, mecanism pe care organismul îl preia când oamenii se simt confortabil și relaxați.

    Un „sărut bun” crește producția de oxitocină, cunoscută drept hormonul iubirii și afecțiunii, și a vasopresinei, hormon a cărui acțiune este asociată cu întărirea legăturilor afective.

    Toate aceste elemente împreună generează sentimente de cucerire, seducție, dorință și împlinire, ridicând stima de sine și încrederea în sine. Aceste condiții sunt esențiale pentru a evalua situațiile în mod clar, pentru a avea așteptări reale și pentru a-ți menține mintea liberă de judecăți inutile.

    Potrivit psihiatrului Jorge Jaber, membru al asociațiilor europene și americane de psihiatrie, sărutul este manifestarea supremă a iubirii. — Indiferent dacă e sexy sau nu.

    Una dintre cele mai cunoscute și răspândite manifestări de afecțiune din lume, acest gest poate apărea și între prieteni, sau de la părinți la copii, ca dovadă de afecțiune.

    Psihiatrul a confirmat că mai mulți neurotransmițători sunt treziți de actul sărutului, precum dopamina, responsabilă pentru sentimentul de plăcere și bunăstare, și serotonina, care promovează entuziasmul și optimismul. Sărutul este o evoluție clară în ruperea conceptului restrictiv de manifestare afectivă.

    Sărutul este o demonstrație de dragoste, dar poate provoca unele probleme dacă sănătatea orală nu este la zi.

    Pentru a săruta în siguranță, este indicat să observi dacă partenerul are vreun simptom de curgere nazală, febră sau gripă, dacă are vreo leziune pe buză sau aproape de buză, deoarece sunt o serie de boli care se pot transmite prin salivă, printre care herpes simplex, sifilis, gonoree, HPV, covid-19, etc

    Ziua Internațională a Sărutului este sărbătorită în fiecare an pe 13 aprilie, prin urmare, experții sugerează că în această zi ar trebui să săruți mult. Dar, nu trebuie uitate nici celelalte zile!

    15 APRILIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Performanţele cognitive ale adolescenților care merg pe jos la şcoală mai mult de 15 minute sunt mai bune decât ale celor care stau aproape şi merg mai puţin, sau al celor care merg cu maşina.
    Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Cambridge, făcut timp de 12 ani pe mai mult de 300000 de persoane, arată că lipsa de mişcare ucide de două ori mai mulţi oameni decât obezitatea.
    Exerciţiile fizice regulate pot ajuta la scăderea riscului de diabet zaharat de tip doi, potrivit unui studiu realizat la University College London, din Marea Britanie.
    O echipă de cercetători de la Universitatea California, din San Francisco, a descoperit că pacienţii cu cancer de colon care au o greutate corporală sănătoasă, au activităţi fizice regulate şi o dietă bogată în cereale integrale, fructe şi legume, cu un conţinut redus de carne roşie şi prelucrată, au un risc semnificativ mai mic de recurenţă a cancerului sau de deces.
    Înotul, ciclismul, tenisul şi aerobicul sunt sporturi care oferă mai multe beneficii pentru sănătate decât alergarea şi fotbalul, afirmă un studiu al Universităţii din Sydney, Australia.
    Studii recente, realizate în cadrul Universităţii din Illinois, Statele Unite, oferă noi dovezi că exerciţiile fizice pot schimba compoziţia florei microbiene din intestin.