Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Un satelit NASA s-a prabusit in ocean, in apropierea Antarcticii


    Satelitul NASA si racheta sa purtatoare decoland de la baza Vandenberg Air Force. Catva minute mai tarziu erau semnalate probleme tehnice. Foto: Orbital Sciences Corporation


    Primul satelit NASA destinat studiului concentratiei de dioxid de carbon din atmosfera terestra s-a prabusit in ocean, la scurt timp de la lansare, intr-o zona situata in apropierea Antarcticii.
    El a fost lansat de la baza Vandenberg Air Force din California in cursul diminetii de astazi (24 februarie 2009) cu ajutorul unei rachete purtatoare Taurus XL.

    Potrivit comentatorului NASA, George Diller, cauza accidentului pare sa fi fost un defect aparut la mecanismul de desprindere a conului de protectie al satelitului.

    Acest con protejeaza satelitul la trecerea prin atmosfera terestra, in perioada dintre lansare si atingerea orbitei. Greutatea acestui con care a ramas atasat satelitului a facut ca acesta sa nu poata atinge orbita si sa se prabuseasaca impreuna cu racheta sa purtatoare in ocean, intr-o zona situata in apropierea Antarcticii.

    Oficialii NASA nu estimeaza ca mai este mare lucru de recuperat din satelit, sau din racheta sa purtatoare, dupa prabusire.

    O comisie NASA investigheaza cauzele care au dus la prabusirea satelitului.

    24 FEBRUARIE 2009



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Roverul marţian Curiosity a înregistrat acest apus de soare la sfârşitul celei de a 956-a zi a misiunii sale pe Marte, de la locaţia sa din Gale Crater.
    Săptămâna acesta, meteoriți care au orbitat sute de ani în jurul Soarelui vor arde pe cer, la 80 km altitudine, urmând să intre în atmosfera Pământului cu viteza de aproximativ 145000 km/h. Intensitatea maximă va fi pe 3 ianuarie, la ora 16:00 ora României, când vor fi mai mult de 80 de stele cazătoare pe oră.
    Un mic asteroid, care în urmă cu doi ani a trecut prin apropierea Pământului la o distanţă de aproximativ 2 milioane kilometri, se va apropia din nou de planeta noastră.
    Astronomii au descoperit trei găuri negre supermasive care orbitează aproape una de alta, într-o galaxie aflată la mai mult de patru miliarde de ani lumină depărtare.
    Cel mai mic satelit astronomic a fost proiectat si asamblat la Institutul pentru Studii Spatiale al Universitatii Toronto si lansat de la Centrul Spatial Satish Dhawan din Sriharikota, India. Cu a fost lansat si un alt satelit identic, proiectat tot in Canada, dar asamblat in Austria. Fiecare dintre cei doi sateliti este un cub cu latura de 20 cm si greutatea sub 7 kg.
    Activitatea Soarelui a scăzut la minimul ultimilor 100 de ani, derutând oamenii de ştiinţă şi anunţând o posibilă nouă mini-glaciaţiune.