Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Scanarea cerebrală detectează semnele timpurii de Parkinson
Cercetătorii britanici de la Oxford University au dezvoltat o tehnică simplă şi rapidă de scanare a creierului, care oferă posibilitatea unei diagnosticări precoce a bolii Parkinson, oferind speranţa de a lupta împotriva bolii înainte ca aceasta să înceapă să provoace simptome.
Echipa de cercetare a demonstrat că noua abordare imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM) poate detecta persoanele care au un stadiu precoce al bolii Parkinson cu o precizie de aproape 90 la sută.
Cercetătorii au fost capabili să definească un prag de conectivitate.
Cei care se încadrează sub acest nivel se consideră că au boala Parkinson şi precizia a fost de 89,5 la sută.
30 MAI 2023
TE-AR MAI PUTEA INTERESA
Cercetătorii de la Rice University, din Statele Unite, au dezvoltat o tehnologie transdermică, neinvazivă care detectează chiar şi un nivel scăzut de infecţie cu malarie prin piele, în cateva secunde, cu un scanner cu laser.
Un studiu demonstrează efectele benefice ale consumului zilnic de 500 de miligrame de propolis de către persoanele care trăiesc cu virusul care provoacă SIDA.
Cercetătorii de la Universitatea Catolică din Louvain, Belgia, au reuşit să oprească dezvoltarea obezităţii şi a diabetului de tip 2 folosind două tratamente diferite, bazate pe o bacterie.
Bisfenolul A, întâlnit pe etichetele multor produse de consum sub prescurtarea BPA, este un perturbator endocrin care acţionează în principal asupra receptorilor de estrogen. In urma unui nou studiu, s-a ajuns la concluzia că ar putea influienţa mai multe tipuri de receptori hormonali.