Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Se poate muri de inimă rea

    Potrivit unui studiu publicat recent de către oamenii de ştiinţă danezi, moartea unui partener de viaţă, în special neaşteptată, poate provoca un ritm cardiac neregulat cu potenţial letal.



    Moartea unui partener de viaţă este considerat a fi unul dintre evenimentele cele mai stresante.


    Studiul s-a axat pe legătura dintre durere şi dezvoltarea fibrilaţiei atriale, tipul cel mai frecvent de ritm cardiac neregulat, plus pericolul de a avea un accident vascular cerebral sau insuficienţă cardiacă.

    În general, moartea unui partener de viaţă este considerat a fi unul dintre evenimentele cele mai stresante, cei îndoliaţi fiind expuşi la risc de depresie, la pierderea somnului şi a poftei de mâncare, şi la alcoolism, cu 41 la sută mai mult faţă de cei care nu au suferit pierderea cuiva apropiat.

    Riscul cel mai ridicat a fost observat la persoanele cu vârsta sub 60 de ani mai ales în primele opt până la 14 zile după pierdere, după care a scăzut treptat.

    Un an mai târziu, riscul a fost aproape egal cu cel la care este expus cineva în mod obişnuit.

    Persoanele sub 60 de ani au fost de două ori mai susceptibile de a dezvolta anomalii, iar cei ai căror parteneri au murit în mod neaşteptat au fost cu 57 la sută mai mult în pericol.

    8 DECEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un vaccin aflat în faza de testare s-a dovedit a fi nu numai capabil să trateze psoriazisul şi alergiile, dar şi să protejeze împotriva bolii Alzheimer, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la universităţile Dundee şi Oxford din Marea Britanie.
    Un grup de oameni de ştiinţă de la Lomonosov Moscow State University au descoperit o nouă metodă de reparare a ADN-ului, care poate fi capabilă să prevenă şi să vindece boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson şi chiar să oprească procesul de moarte celulară.
    Măştile de protecţie respiratorie N95 pot fi decontaminate eficient şi menţin integritatea funcţională până la trei utilizări, potrivit oamenilor de ştiinţă de la National Institutes of Health, Statele Unite.
    Lentilele de contact funcţionează pe baza unui microcip fără fir şi a unui senzor de glucoză miniaturizat încorporat, care se află între două straturi de material moale din care este făcută lentila. Miniaturizarea a ajuns atât de departe, încât tot ansamblul arată ca un bit de sclipici.
    Bacteriile care trăiesc în intestin reprezintă prima linie de apărare împotriva diferitelor boli transmise prin alimente, inclusiv salmoneloza, cauzată de bacteriile din genul Salmonella. Pentru a depăși această barieră și a o elimina, Salmonella folosește strategii de competiție bacteriene dezvoltate de-a lungul a milioane de ani.
    Ciupercile pot conţine cantităţi neobişnuit de mari din doi antioxidanţi despre care oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania State University, din Statele Unite, consideră că ar susţine sănătatea şi ar putea contribui la lupta împotriva îmbătrânirii.