Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Sechelele pulmonare post-COVID pot progresa peste doi ani de la externarea din spital

    Organizația Mondială a Sănătății a anunțat încetarea pandemiei COVID-19, dar mulți dintre pacienți trăiesc încă cu consecințele pulmonare ale bolii.



    COVID-19. Foto: NIAID-RML


    Un studiu, fără precedent în America de Sud, urmărește pacienții cu Covid sever care au fost internați în spital în timpul pandemiei, cu scopul de a înțelege impactul pe termen lung al bolii.

    Rezultatele studiului au arătat că, chiar și după doi ani, peste 90% dintre pacienți au prezentat modificări respiratorii, multe dintre ele grave, cum ar fi semne de inflamație pulmonară și posibilă progresie către fibroză.

    Doar un mic procent (2%) a experimentat o îmbunătățire în comparație cu evaluarea de la șase până la 12 luni, iar o parte semnificativă (25%) dintre pacienții cu leziuni asemănătoare fibrozei au prezentat anomalii pulmonare care se agravează.

    Studiul a mai arătat că durata internării în spital, ventilația mecanică invazivă și vârsta pacientului au influiențat dezvoltarea leziunilor pulmonare similare cu fibroza la pacienții post-Covid-19.

    Cercetătorii subliniază în studiu că datorită evoluției neomogene a pacienților cronici post-Covid-19, este esențială monitorizarea pe termen lung a sănătății pulmonare a acestora.

    3 MAI 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii au descoperit că celulele musculare netede care căptușesc arterele persoanelor cu ateroscleroză se pot transforma în noi tipuri de celule și pot dezvolta trăsături similare cancerului, care agravează boala.
    Nanoparticulele încărcate cu antibiotice și alți compuși antimicrobieni sunt eficiente împotriva bacteriilor care provoacă majoritatea cazurilor de tuberculoză. Rezultatele testelor in vitro sugerează că aceasta poate fi o strategie de tratament capabilă să depășească rezistența bacteriană.
    În general aruncată din cauza gustului său foarte astringent, coaja de jaboticaba poate fi un aliat excelent în tratamentul obezității și sindromului metabolic, sugerează un studiu efectuat la Universitatea din Campinas, Brazilia.
    Fierberea și filtrarea apei de la robinet ar putea reduce semnificativ cantitatea de microplastice consumate, potrivit unor studii recente.
    Un senzor dezvoltat de cercetătorii de la universitățile din São Paulo și Federal de Viçosa, din Brazilia, poate face viața mai ușoară pacienților care trebuie să monitorizeze frecvent biomarkerii în urină – de exemplu, cei care suferă de gută și trebuie să-și controleze nivelurile acidului uric.
    Amărăciunea berii, atât de apreciată de oameni, pare sa fie potrivită și pentru lupta împotriva microorganismelor; cel puțin așa spun oamenii de știință, care au găsit substanțe cu acțiune antivirală în floarea de hamei, plantă folosită la fabricarea berii.