Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Senzor care urmăreşte miscarea zincului în celule
GH. MĂNOIU | 6 MAI 2023
Zincul este un nutrient esenţial şi se găseşte în toate ţesuturile din corp. În marea lor majoritate, ionii de zinc sunt legaţi de proteine, ajutându-le să efectueze reacţii biologice. Un mic număr sunt mobili şi se crede că sunt esenţiali pentru buna funcţionare a organelor interne ca pancreas, prostată, creier.
Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology din Statele Unite, au creat un senzor optic care urmăreşte zincul în interiorul celulelor şi care ar putea ajuta la înţelegerea rolului pe care acest element îl are.
Senzorul poate fi direcţionat către interiorul celulei şi devine fluorescent când se leagă de zinc, permiţând specialistilor să determine unde se concentrează metalul.
O primă utilizare s-a făcut analizând prostata, unde în mod normal sunt cantităti mari de zinc şi s-a observat că in celulele canceroase din prostată, concentraţia de metal scade dramatic.
Interesant este de văzut cum variază nivelul de zinc când se face schimbul de celule în progresia cancerului.
Cercetătorii lucrează acum la dezvoltarea unui test bazat pe senzori fluorescenţi care să depisteze precoce cancerul de prostată, care, dacă este depistat destul de devreme este tratabil.
Printre rolurile sale cunoscute, zincul ajută la stabilizarea structurii proteinelor şi catalizează anumite reacţii celulare.
Când celulele prostatei devin canceroase, ele elimină zincul din structuri, astfel încât celula primeşte un plus de energie ce îi permite să se dezvolte şi să se dividă.
Celula canceroasă poate absorbi zinc, dar metalul nu se acumulează în mitocondrii, aşa cum se întâmplă în celula sănătoasă. Probabil că o proteină de transport este inactivată în celulele bolnave.
Noul senzor de zinc se bazează pe o moleculă, ZP1, ce conţine un colorant cunoscut sub numele de fluoresceină, dar acesta este modificat pentru a reacţiona numai atunci când se leagă la zinc.
Un interes aparte stârneşte rolul zincului în creier, unde se crede că acţionează ca un neurotransmiţător.