Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Sfarsitul lumii n-a fost sa fie nici de data asta


    Pe 31 mai 2013, asteroidul 1998 QE2 a trecut in apropierea Pamantului, la o distanta de 5800000 km, de 15 ori distanta dintre Pamant si Luna, prilej pentru alarmistii planetei sa anunte din nou sfarsitul lumii.



    Orbita asteroidului 1998 QE2. Foto: NASA/JPL-Caltech


    Asteroidul n-a venit singur ci insotit de o luna. Cea mai mare apropiere a sa fata de Pamant a fost pe 31 mai la ora 4.59 p.m. Est (20.59 UTC).

    El a putut fi urmarit cu telescoapele radar si s-au putut obtine imagini de suprafata. A fost o oportunitate stiintifica importanta pentru a studia in detaliu dimensiunea, forma, rotatia, caracteristicile de suprafata si viteza sa.

    Radarele foarte performante au fost capabile sa dea cele mai mici detalii de pe suprafata sa, ajungand pana la cele de ordinul a 3,75 metri. Imaginile furnizate au aratat ca este vorba de un asteroid binar, corpul principal avand o perioada de rotatie de mai putin de patru ore.

    Satelitul asteroidului are un diametru de aproximativ 600 metri. Faptul ca este insotit de un satelit nu este ceva nou, aproximativ 16 procente dintre asteroizii cu dimensiuni mai mari de 200 metri din apropierea Pamantului sunt intr-un sistem binar sau triplu.

    Asteroidul 1998 QE2 a fost descoperit pe 19 august 1998 de catre Massachusetts Institute of Technology, din Statele Unite, in cadrul programului de cercetare a asteroizilor de langa Pamant (LINEAR). El are un diametru de 2,7 km, iar comparatia uzuala in presa ce comenteaza evenimentul este "de noua ori mai mare decat transatlanticul Queen Elizabeth 2". Originea sa nu este cunoscuta, putand proveni dintr-o cometa dezintegrata de apropierea cu Soarele.

    Agentia spatiala americana, NASA, a dat din timp asigurari ca nu este nici o sansa ca asteroidul sa se ciocneasca cu Pamantul, dar, bineinteles, pentru unii, trecerea asteroidului a fost o ocazie de a anunta sfarsitul lumii. Numai ca nu a fost sa fie nici de data asta…

    GH. MANOIU | 30 MAI 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Zborul spaţial fără întoarcere planificat pentru 2024 către Planeta Roşie, pare să fie lozul cel mare pentru cei peste 200000 de candidaţi înscrişi de la publicarea anunţului, în august 2013.
    Blood Falls din Antarctica ar putea fi locuită de microorganisme similare vieţii extraterestre de pe Marte. Date noi arată că sub McMurdo Dry Valleys, cel mai rece şi mai uscat loc de pe Pământ, se află apă sărată care poate sprijini ecosisteme necunoscute anterior.
    O echipă internaţională de cercetători condusă de specialişti de la University of Alberta, Canada, au descoperit primul eşantion dintr-un mineral numit ringwoodit, care ar confirma prezenţa unor cantităţi uriaşe de apă la 400 până la 700 km sub suprafaţa Pământului, ipoteza susţinută şi de Jules Verne în "Călătorie spre centrul Pământului".
    Sonda spatiala Cassini, lansata de NASA, a transmis imagini cu un super-uragan ce se roteste in jurul polului nord al planetei Saturn. Oamenii de stiinta pot sa vada acum un uragan al carui ochi are 2000 km, de 20 de ori mai mare decat media de pe Pamant.
    Cercetări recente sugerează că sistemul Gulf Stream, care asigură Europei şi unor părţi ale Americii de Nord un climat temperat, s-ar putea prăbuşi sub acţiunea schimbărilor climatice, aducând o perioadă de răcire proeminentă.
    Conform măsurătorilor NASA, câmpul magnetic al Soarelui este pe punctul să se răstoarne. Mai sunt 3 sau 4 luni până la acest eveniment important, ce va avea efecte în întregul sistem solar deoarece domeniul de influenţă magnetică al Soarelui, numit şi heliosferă, se extinde miliarde de kilometri dincolo de Pluto.