Ştiri / Ştiinţă |
Sfecla de zahăr ar putea să dea un substitut al sângelui
GH. MĂNOIU | 4 SEPTEMBRIE 2023
Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au descoperit că sfecla de zahăr produce hemoglobină care ar putea servi ca substitut al sângelui.
Anterior, s-a presupus că anumite plante produc această proteină de fier numai atunci când sunt stresate, cum ar fi la secetă sau îngheţ.
Totuşi, se pare că hemoglobina este produsă chiar într-o stare normală.
Hemoglobina din sfeclă de zahăr este aproape identică cu hemoglobina umană, mai apropiată de forma din creier, în organismul uman existând mai multe tipuri de hemoglobină, cea din sânge, din testicule sau din creier.
Există o diferenţă, un mic detaliu pe suprafaţa proteinei, dar acest lucru pare să extindă durata de viaţă a hemoglobinei din sfeclă de zahăr.
Hemoglobina nu transportă în plante oxigen, ci leagă oxidul nitric.
Procesul de extragere a hemoglobinei din sfecla de zahăr nu este cu mult mai complicat decât cel de extragere a zahărului.
Substanţa se găseşte în rădăcini, frunze şi flori ale sfeclei.
De la un hectar, s-ar putea produce 1-2 tone de hemoglobină, care ar putea salva mii de vieţi, în condiţiile în care organismul uman conţine aproape un kilogram de hemoglobină.
Hemoglobina trebuie furnizată rapid unui pacient accidentat, astfel încât oxigenul să poată fi transportat în întreg corpul.
Hemoglobina (Hb) este necesară în perioada de până la cinci ore după accident. După aceasta, trebuie să se furnizeze sânge complet.