Ştiri / Ştiinţă |
Si albinele iubesc cafeaua
GH. MĂNOIU | 20 DECEMBRIE 2022
Un nou studiu efectuat de cercetatori de la Newcastle University a aratat cum cofeina imbunatateste memoria albinelor si ajuta plantele sa primeasca mai multe insecte care sa le raspandeasca polenul.
In test, albinele care au fost hranite cu o solutie de zahar ce continea cofeina, ce apare in mod natural in nectarul florilor de cafea si citrice, au fost de trei ori mai capabile sa-si aminteasca parfumul unei flori, decat cele hranite doar cu zahar.
Mai exact, ele au cautat cu precadere florile ce contineau nectar cu cofeina, trecand peste alte flori pe care ar fi putut sa le viziteze.
Albinele hranite cu nectar ce continea cofeina se incarca cu polen de cafea si cauta alte plante de cafea ca sa gaseasca mai mult nectar, ceea ce duce la o mai buna polenizare a plantelor ce contin cofeina.
Contine cofeina nectarul de la plante din speciile Citrus si Coffea: Coffea robusta, grapefruit, lamai, portocale, pomelo.
Cofeina este o substanta chimica cu rol de aparare la plante, datorita gustului sau amar, dar in nectar cantitatea este asa de mica, incat gustul nu este simtit de albine, dar destula pentru a afecta comportamentul lor.
Efectul asupra memoriei pe termen lung a albinelor a fost profund.
De trei ori mai multe albine si-au amintit parfumul floral dupa 24 de ore si de doua ori mai multe dupa trei zile.
Nectarul contine cofeina atat cat trebuie; o concentratie prea mare de cofeina devine respingatoare pentru albine, prin gustul puternic amar.
Studiul ar putea ajuta si la intelegerea mecanismului de actiune al cofeinei asupra oamenilor, chiar daca creierul unei albine este atat de diferit de cel al unui om.