Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Şi peştii au sentimente

    Un studiu realizat de un grup de oameni de ştiinţă din Marea Britanie şi Spania a constatat că un anumit tip de peşti pot experimenta "febra emoţională", capacitate care îi poate califica ca fiinţe simţitoare.



    Peşti zebră (Danio rerio).


    Cercetătorii a pus 72 de peşti zebră în apă cu 1°C mai caldă decât cea din habitatul lor natural. Ei au descoperit că temperatura corpului peştilor care au fost stresaţi astfel, a crescut cu 4°C.

    Echipa a descris acest lucru ca pe un semn de "febră emoţională", o reacţie la mediul în care se simt inconfortabili.

    Rezultatele contravin părerii obişnuite că peştii nu au sentimente. Ei au comportamente complexe care ar putea fi sensibile şi conştiente, cel puţin într-o anumită măsură.

    Oamenii de ştiinţă menţionează că rezultatele lor ar putea avea urmări cu privire la modul în care sunt trataţi peştii.

    1 IUNIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Arheologii germani au anunţat că au descoperit mai mult de 90 de urme de dinozaur într-o carieră în apropiere de Hanovra.
    Materialul bogat în substanţe nutritive din Africa este transportat în tone de praf, de vântul ce bate peste Atlantic în fiecare an. O echipă de cercetători au arătat că o mare parte din fosforul din acest praf este derivat din oasele şi solzii de peşti ce au trăit în apa ce acoperea acum mii de ani zona de centru-nord a Africii.
    Cercetătorii din Queensland au descoperit două noi specii de marsupial australian rar, cunoscut pentru obiceiurile sale de împerechere mortale.
    Oamenii îşi pot da seama cât de bătrân eşti după cum miroşi, afirma un nou studiu. Se pare că „mirosul de om bătrân” de care se plâng unele persoane este real şi într-adevăr oamenii în vârstă emit un miros specific vârstei.
    Premiul Nobel pentru fizică pe anul 2013 a fost acordat lui François Englert de la Universitatea Liberă din Bruxelles şi lui Peter Higgs de la Universitatea din Edinburgh, pentru teoria privind originea masei particulelor subatomice şi particula numită ”bosonul Higgs” sau ”particula Dumnezeu”.
    O nouă specie de tyranosaur a fost descoperită în Grand Staircase-Escalante National Monument, sudul statului Utah din America. Acest carnivor mare a trăit în Laramidia, un continent străvechi, format pe coasta de vest a unei mări puţin adânci care a inundat partea centrală a Americii de Nord, izolând partea de est şi de vest pentru milioane de ani, în timpul Cretacicului Târziu, cu 70-95 milioane de ani în urmă.