Ştiri / Spaţiu |
Şi stelele vorbesc şi cântă
O echipă de cercetători de la Departamentul de fizică al Universităţii York a dovedit că stelele generează sunete, cu o frecvenţă uriaşă.
Studiul fluidelor în mişcare, cunoscut sub numele de hidrodinamică, i-a ajutat pe cercetători să facă excepţionala descoperire examinând interacţiunea dintre un laser ultra-intens şi o ţintă de plasmă.
În miimea de miliardime de secundă după lovitura cu laser, plasma curgea rapid din zonele de densitate mare spre regiunile cu o densitate scăzută, astfel încât se crea ceva de genul unui blocaj de trafic.
Plasma îngrămădită la interfaţa dintre regiunile de înaltă şi joasă densitate, generează o serie de impulsuri de presiune: un val de sunet.
Sunetul generat a fost de o frecvenţă atât de înaltă, încât chiar şi liliecii şi delfinii ar fi depăşiţi.
Cu o frecvenţă de aproape un trilion de hertzi, sunetul generat a fost nu numai neaşteptat, dar a fost la un nivel apropiat de cea mai mare frecvenţă posibilă într-un astfel de material, de şase milioane de ori mai mare decât ceea ce poate fi auzit de orice mamifer.
Unul dintre puţinele locuri din natură în care poate apare acest efect este la suprafaţa stelelor.
Când ele acumulează materie nouă, ar putea genera un sunet într-un mod asemănător cu cel observat în laborator.
În felul acesta stelele ar putea cânta, dar, din moment ce sunetul nu se poate propaga prin vidul din spaţiu, nimeni nu le poate auzi.