Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Singurul şarpe boa din România repopulează habitatul

    GH. MĂNOIU | 5 OCTOMBRIE 2014

    Singurul şarpe boa şi în acelaşi timp, cea mai rară specie de reptilă din România, boa de nisip, Eryx jaculus, a început, după 80 de ani, să repopuleze habitatul său din zonele aride.



    Eryx jaculus. Foto: Guy Haimovitch/Wikipedia


    Eryx jaculus este o specie pe care toţi specialiştii o credeau dispărută din fauna României, din 1935 nemaifiind văzut nici un exemplar în viaţă.

    Primul exemplar a fost văzut de curând, întâmplător, în Lunca Dunarii. Herpetologii au găsit nu un exemplar, ci mai multe, inclusiv o femelă cu cel puţin şase pui, ceea ce indică o populaţie stabilă în zonă.

    Boa de nisip este un şarpe scurt şi gros, având un aspect ciudat în comparaţie cu şerpii obişnuiţi. Este un şarpe de talie mică, un adult atingând doar 50 centimetri.

    Coada şarpelui seamănă cu capul, un sistem de apărare impotriva prădătorilor care încearcă să îl apuce de cap, motiv pentru care mai este numit şi şarpele cu două capete, iar gura este situată ventral, pe partea inferioară a corpului, pentru a-i permite să sape cu botul în solul nisipos şi în pământul afânat în care îşi face ascunzişul.

    Nu este un şarpe veninos, ci unul constrictor, preponderent nocturn, stând în timpul zilei ascuns în întregime sub nisip. Se hrăneşte mai ales cu rozatoare de talie mică, şopârle şi melci.

    Boa de nisip este întâlnit pe teritoriul Albaniei, Macedoniei, Greciei, pe multe insule din Marea Egee, Bulgaria şi Turcia. Ţara noastră reprezintă limita nordică a habitatului sau.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cu ocazia Sărbătorii Lampioanelor 2015, Institutul Confucius din cadrul Universităţii Bucureşti a organizat un antrenant spectacol în aula mare a Facultăţii de Drept.
    Al patrulea Institut Confucius din România s-a deschis pe 25 noiembrie 2013 la Bucureşti. El a fost înfiinţat pe 21 noiembrie ca organizaţie non-profit, un parteneriat între Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Studii Politice şi Juridice din Beijing, în urma Acordului de cooperare semnat în luna martie a acestui an între Universitatea din Bucureşti şi Hanban, sediul general al institutelor Confucius.
    Frustrarea si incertitudinile economice legate de declansarea crizei mondiale este posibil sa fi avut si efecte dintre cele mai neasteptate. In perioada 2007-2008, rata de crestere a populatiei Cehiei aproape s-a triplat, cel al Olandei s-a dublat, iar in Elvetia si in Franta statisticile demografice au aratat cresteri sustinute. Cand criza s-a adancit, tendinta s-a inversat in unele tari, dar in altele sporul populatiei a ramas in continuare solid.
    Ediţia cu numărul 29 a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură are loc în perioada 7 – 11 decembrie 2022, în Pavilionul B2 al Complexului Expoziţional Romexpo.
    Cea de-a XVI-a ediția a Salonului Internațional de Carte Bookfest, se va desfășura în perioada 24-28 mai 2023, la Complexul Expozițional Romexpo din București, în pavilionul B2.
    A fost un renumit farmacist, membru de onoare al Academiei de Științe Medicale, deținător al Diplomei de Merit Academic, acordată de președintele Academiei Române, membru al Academiei de Arte şi Ştiinte şi al Societăţii Naţionale de Geografie din Statele Unite. A lucrat ca expert al Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială calitate în care a participat la mai multe misiuni în Nepal, Afganistan, Ruanda, Tanzania, Uganda, Burundi și Botswana.