Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Sistem de avertizare de toxine pentru smartphone, inspirat de curcani


    Bioinginerii de la University of California Berkeley au pornit de la curcanii ce işi schimbă culoarea pielii de la roşu la albastru şi alb, pentru a crea biosenzori care işi schimbă culoarea atunci când sunt expusi la vapori chimici. Această caracteristică transformă senzorii în detectori de toxine sau de agenţi patogeni din aer.



    Curcan domestic. Foto: Evan Kolander/Wikipedia (CC BY 3.0)


    Pielea curcanilor işi schimbă culoarea datorită mănunchiurilor de colagen care sunt intercalate cu o matrice densă de vase de sânge. Distanţa dintre fibrele de colagen se schimbă atunci când vasele de sânge se dilată sau se contractă, după cum pasărea este excitată sau furioasă. Această modificare a dimensiunilor schimbă modul in care undele luminoase sunt împrăştiate şi astfel se modifică culorile pe care le vedem pe capul păsării.

    Cercetătorii au creat o aplicaţie pentru mobil, iColour Analyser, pentru a arăta că o fotografie făcută cu telefonul la benzile de culoare ale senzorului poate fi folosită la identificarea produselor chimice de interes.

    Oamenii de ştiinţă au imitat structura pielii curcanilor folosind viruşi benigni cu o structură asemănătoare fibrelor de colagen, care se contractă sau se expandează, schimbând astfel culoarea. Cu aceşti biosenzori au creat amprente digitale pentru a distinge diferite substanţe chimice testate.

    Biosenzorii au fost capabili şi să semnaleze schimbarea de umiditate relativă, devenind roşii la o umiditate de 20% şi albaştri la 90%.

    În viitor s-ar putea folosi aceeaşi tehnologie pentru a crea un test de respiraţie care să detecteze cancerul şi alte boli.

    GH. MANOIU | 7 FEBRUARIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Conform unui studiu al cercetătorilor de la University College din Londra, Universitatea din Edinburgh şi Universitatea din Sidney, persoanele care suferă de depresie sau anxietate au o probabilitate mai mare de a muri de anumite tipuri de cancer.
    Oamenii de stiinta de la University of California Santa Barbara au studiat efectele unui condiment binecunoscut, scortisoara, si au ajuns la concluzia ca el ar putea fi cheia pentru a intarzia debutul bolii Alzheimer sau pentru a contracara efectele ei.
    Un studiu susţinut de National Institutes of Health a constatat că colesterolul cu lipoproteine ​​de înaltă densitate (HDL), adesea numit „colesterol bun”, poate să nu fie la fel de eficient, pe cât credeau cândva oamenii de ştiinţă, în predicţia riscului de boli cardiovasculare.
    Episoadele repetate de depresie pot micşora hipocampusul, o zonă a creierului responsabilă de memorie şi emoţii, conform unui nou studiu efectuat de 15 institute din Statele Unite, Australia şi Europa.
    Cercetătorii de la Melbourne University School of Engineering, din Australia, au proiectat o peptidă polimerizată sub forma unei stele, ca alternativă la antibiotice în lupta cu superbacteriile.
    Cercetătorii de la Oregon State University, din Statele Unite, au găsit dovezi suplimentare despre cum sulforafanul, un compus din broccoli, cunoscut că ajută la prevenirea cancerului de prostată, acţionează asupra formelor lungi necodate de ARN.