Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Sistem de trei găuri negre descoperit într-o galaxie îndepărtată

    GH. MĂNOIU | 23 IANUARIE 2023

    Astronomii au descoperit trei găuri negre supermasive care orbitează aproape una de alta, într-o galaxie aflată la mai mult de patru miliarde de ani lumină depărtare.



    Quasarul 3C279 văzut în raze gamma. Foto: EGRET team, Compton Observatory, NASA


    Acesta este cel mai strâns trio de găuri negre cunoscut până în prezent şi este remarcabil deoarece majoritatea galaxiilor au în centrul lor doar o gaură neagră, de obicei cu o masă de un milion, până la zece miliarde, de ori mai mare decât a Soarelui.

    Descoperirea sugerează că astfel de ansambluri strânse de găuri negre supermasive sunt mult mai frecvente decât se credea anterior.

    O echipă internaţională de cercetare care a inclus specialişti de la Max Planck Institute for Radio Astronomy din Bonn şi University of Cape Town, au făcut observaţii tip VLBI (Very Long Baseline Interferometry) cu radio telescoape.

    Galaxiile se crede că evoluează prin comasare şi acest lucru ar trebui să conducă la mai multe găuri negre supermasive în unele dintre aceste galaxii, la un moment dat.

    Pentru investigare s-a ales din Sloan Digital Sky Survey un quasar cu numărul de catalog SDSS J1502+1115. Este nucleul unei galaxii active la o distanţă de mai mult de patru miliarde de ani lumină.

    Un sistem de trei gauri negre a fost identificat în aceasta sursă, cu doi companioni la mai puţin de 500 de ani-lumină, care orbitează unul în jurul celuilalt cu o viteză de 300 de ori mai mare decât viteza sunetului pe Pământ.

    Este important să întelegem astfel de sisteme din mai multe motive: în ceea ce privește evoluţia galaxiei este cunoscut faptul că găurile negre influenţează modul în care evoluează galaxiile şi înţelegerea modului în care găurile negre fuzionează este cheia pentru acest fapt.

    Mai mult, sistemele care orbitează strâns, cum ar fi acesta, sunt surse de unde gravitaţionale în Univers, în cazul în care relativitatea generală este corectă.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cel mai mic satelit astronomic a fost proiectat si asamblat la Institutul pentru Studii Spatiale al Universitatii Toronto si lansat de la Centrul Spatial Satish Dhawan din Sriharikota, India. Cu a fost lansat si un alt satelit identic, proiectat tot in Canada, dar asamblat in Austria. Fiecare dintre cei doi sateliti este un cub cu latura de 20 cm si greutatea sub 7 kg.
    Activitatea Soarelui a scăzut la minimul ultimilor 100 de ani, derutând oamenii de ştiinţă şi anunţând o posibilă nouă mini-glaciaţiune.
    Eclipsa solară parţială din 20 martie 2015 este un test fără precedent pentru sistemul energetic european, prin reducerea semnificativă a producţiei fotovoltaice, ţări precum Germania şi Italia având un număr mare de unităţi solare.
    Una dintre descoperirile socante ale ultimilor zece ani este peisajul de pe Titan, una dintre lunile planetei Saturn, care seamana cu peisajul de pe Pamant. Si pe Titan sunt lacuri, mari, rauri, insule. Doar ca pe Titan nu exista apa, ci un amestec de metan, etan si alte hidrocarburi cu un prag de inghet coborat.
    Astronomii se asteapta ca stelele asemanatoare Soarelui sa arunce in spatiu cea mai mare parte a atmosferei lor, atunci cand sunt aproape de sfarsitul vietii.
    NASA planifică trimiterea unei nave spaţiale către una dintre lunile lui Jupiter, Europa, care ar putea ascunde un ocean vast sub suprafaţa de gheaţă.