Ştiri / Spaţiu |
Sistem de trei găuri negre descoperit într-o galaxie îndepărtată
GH. MĂNOIU | 23 IANUARIE 2023
Astronomii au descoperit trei găuri negre supermasive care orbitează aproape una de alta, într-o galaxie aflată la mai mult de patru miliarde de ani lumină depărtare.
Acesta este cel mai strâns trio de găuri negre cunoscut până în prezent şi este remarcabil deoarece majoritatea galaxiilor au în centrul lor doar o gaură neagră, de obicei cu o masă de un milion, până la zece miliarde, de ori mai mare decât a Soarelui.
Descoperirea sugerează că astfel de ansambluri strânse de găuri negre supermasive sunt mult mai frecvente decât se credea anterior.
O echipă internaţională de cercetare care a inclus specialişti de la Max Planck Institute for Radio Astronomy din Bonn şi University of Cape Town, au făcut observaţii tip VLBI (Very Long Baseline Interferometry) cu radio telescoape.
Galaxiile se crede că evoluează prin comasare şi acest lucru ar trebui să conducă la mai multe găuri negre supermasive în unele dintre aceste galaxii, la un moment dat.
Pentru investigare s-a ales din Sloan Digital Sky Survey un quasar cu numărul de catalog SDSS J1502+1115. Este nucleul unei galaxii active la o distanţă de mai mult de patru miliarde de ani lumină.
Un sistem de trei gauri negre a fost identificat în aceasta sursă, cu doi companioni la mai puţin de 500 de ani-lumină, care orbitează unul în jurul celuilalt cu o viteză de 300 de ori mai mare decât viteza sunetului pe Pământ.
Este important să întelegem astfel de sisteme din mai multe motive: în ceea ce privește evoluţia galaxiei este cunoscut faptul că găurile negre influenţează modul în care evoluează galaxiile şi înţelegerea modului în care găurile negre fuzionează este cheia pentru acest fapt.
Mai mult, sistemele care orbitează strâns, cum ar fi acesta, sunt surse de unde gravitaţionale în Univers, în cazul în care relativitatea generală este corectă.