Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Sistemul Solar are coada

    GH. MĂNOIU | 14 IUNIE 2022

    Sonda spatiala NASA, Interstellar Boundary Explorer (IBEX), specializata in studii de heliofizica, a dat date despre ceea ce oamenii de stiinta au banuit: coada ce urmeaza Sistemul Solar in drumul sau prin Univers, asemanatoare cozii unei comete. Aceasta coada, numita de specialisti heliotail are o forma de trifoi cu patru foi.



    Heliotail. Foto: NASA/Goddard Space Flight Center


    Telescoapele au observat astfel de cozi in jurul altor stele, dar era dificil de vazut ca si steaua noastra a format una.

    Particulele aflate in coada si pe parcursul intregii heliosfere – regiune a spatiului influentata de Soare – nu stralucesc, astfel ca nu pot fi observate cu instrumentele conventionale.

    IBEX s-a folosit de o tehnica speciala, numita energetic neutral atom imaging. Aceasta a facut sa fie observata coada, ca o combinatie de particule in miscare rapida sau lenta.

    Exista doi lobi de particule mai lente pe partile laterale si doi lobi cu particule mai rapide deasupra si dedesubt, intreaga structura fiind rasucita.

    Aceasta forma de trifoi cu patru foi este datorata vantului solar, mai rapid la poli si mai lent la ecuator, model comun al fazei recente de activitate din ultimii ani.

    Oamenii de stiinta nu stiu pana unde se intinde coada, dar probabil ca dincolo de un punct ea dispare si este imposibil de distins de restul spatiului interstelar.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Sonda Philae ar putea sta pe partea de sus a vieţii microbiene extraterestre de pe cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, dar nu poate căuta dovezi în acest sens.
    O lumină vizibilă pe o imagine luată de una dintre camerele de la bordul roverului NASA Curiosity pe Marte a aprins spiritele privind omuleţii verzi, speculându-se ideea unei vieţi subterane pe Marte care foloseşte lumina aşa cum o folosim şi noi.
    Prima mostră de sol analizată de roverul Curiosity de la NASA a arătat că materialele de la suprafaţa planetei Marte conţin două procente de apă. Când a fost încălzită, proba a eliberat cantităţi semnificative de dioxid de carbon, oxigen şi compuşi de sulf.
    Cu ajutorul telescopului Kepler, astronomii au identificat o stea îndepărtată în jurul căreia orbitează o masă neregulată de obiecte ce par nenaturale şi pentru care nu există o explicaţie.
    NASA a dezvoltat o imagistică aeropurtată numită vizor sintetic radar care a luat o imagine amănunţită a vulcanilor din America Centrala şi de Sud, în timpul unui studiu asupra Pământului.
    Cercetătorii de la Universitatea Cornell au dezvoltat o formă de viaţă pe bază de metan, care nu are nevoie de oxigen şi care, teoretic, poate exista în mediul rece şi dur al lui Titan, satelitul giganticei planete Saturn.