Societate
Aproape 240000 de decese pe an în Uniunea Europeană pot fi atribuite expunerii la particule fine, un poluant major al aerului, conform celei mai recente evaluări a calității aerului a Agenției Europene pentru Mediu, publicată odată cu intrarea în vigoare a noilor norme UE. »
Luna septembrie 2024 a fost a doua cea mai fierbinte lună conform datelor publicate de serviciul de schimbări climatice ERA5. »
Scriitoarei sud-coreeane Han Kang i s-a decernat Premiul Nobel pentru Literatură 2024 de către Academia Suedeză. »
Academia suedeză a acordat Premiul Nobel pentru Chimie 2024 americanilor David Baker și John Jumper, precum și britanicului Demis Hassabis pentru rezultatele cercetărilor lor asupra proteinelor. »
O organizație japoneză împotriva armelor nucleare câştigătoarea Premiului Nobel pentru Pace, în 2024
Nihon Hidankyo, o organizație japoneză de supraviețuitori ai bombardamentelor americane de la Hiroshima și Nagasaki, este câștigătoarea Premiului Nobel pentru Pace în 2024, pentru activismul său împotriva armelor nucleare. »
Comitetul Nobel din Suedia a anunțat că Victor Ambros și Gary Ruvkun au câștigat Premiul pentru Medicină pentru descoperirea microARN sau acidul ribonucleic și rolul acestuia în reglarea post-transcripțională a genei, în procesul fundamental de dezvoltare a celulelor organismului. »
Aceștia au fost recompensați de Academia Suedeză de Științe pentru „descoperiri și invenții fundamentale care permit învățarea automată folosind rețele neuronale artificiale”, a anunţat juriul în comunicatul său de presă. »
Fluviul Rio Negro a scăzut la nivelul de 13,19 metri în această săptămână, depășind seceta din 2010 când râul care scaldă capitala Amazonului a atins 13,63 metri. »
În următorii 30 de ani, națiunile insulare din Pacific, cum ar fi Tuvalu, Kiribati și Fiji, vor suferi o creștere a nivelului mării cu cel puțin 15 centimetri, conform unei analize a NASA privind creşterea nivelului mării. »
În luna august a acestui an temperatura planetei a depășit cu 1,51 grade Celsius nivelul preindustrial. A fost cel mai cald august, cu o temperatură medie a aerului la suprafață cu 0,71 °C peste media perioadei 1991-2020. »
Oamenii de știință din Brazilia au testat 13 rechini de adâncime cunoscuți în mod popular sub numele de „rechin cu cioc brazilian”, și toți au fost depistați pozitiv la cocaină, cu o concentrație de până la 100 de ori mai mare decât cea raportată anterior pentru alte specii acvatice. »
Ambele cicloane tropicale vor provoca ploi abundente și tulburări maritime, cu valuri de peste șase metri, pe o rază de peste 100 de kilometri. »
în urma unui update defect al programului Falcon Sensor al firmei CrowdStrike Holdings, Inc., o companie americană de securitate cibernetică cu sediul în Austin, Texas, mii de calculatoare din întreaga lume, folosite de aeroporturi, bănci, spitale și de alte companii s-au blocat, și sistemul de operare Windows nu a mai putut porni. »
Agenția alimentară de stat din Singapore a aprobat 16 specii de insecte comestibile pentru vânzare și consum uman în țară, potrivit unei circulare publice adresată comercianților de alimente. »
Problemele legate de turismul de masă au căpătat un nou aspect în Barcelona, Spania, când peste 3000 de protestatari au aruncat cu obiecte și au stropit turiștii cu pistoale cu apă și băuturi, în timp ce scandau „turiști, plecați acasă!”. »
După Etna, Stromboli, un al doilea vulcan, a erupt în Italia săptămâna aceasta, în largul coastei de nord a Siciliei. Cenușa emanată de vulcani s-a ridicat în aer la peste 2000 metri. »
Deși 2023 a fost raportat ca fiind cel mai fierbinte an înregistrat, dovezile instrumentale ajung până la 1850 în cel mai bun caz, iar majoritatea înregistrărilor sunt limitate la anumite regiuni. »
Microplasticele minuscule care provoacă daune mari mediului înconjurător trec neobservate în cel mai superficial strat al ecosistemului marin. Un studiu dezvăluie că 60% din plasticul găsit în probele de apă sunt particule mai mici de cinci micrometri, o unitate de măsură de o mie de ori mai mică decât un milimetru. »
Ploile abundente și torenții de lavă rece și noroi de pe versanții unui vulcan de pe insula indoneziană Sumatra au declanșat inundații care au ucis cel puțin 37 de persoane, alte zeci fiind date dispărute, au declarat autoritățile indoneziene. »
În noaptea de joi, în jurul orei 2 a.m., celebrele aripi ale Moulin-Rouge s-au prăbușit fără a face răniți. Literele „MOU” din nume au fost, de asemenea, prăbușite de aripile care cădeau.
»
Numărul navelor permise să treacă zilnic prin Canalul Panama, afectat de secetă, ar putea crește din cauza semnelor de îmbunătățire a nivelului apei în cele două lacuri artificiale, au spus oficialii. »
Pământul a adăugat încă o lună fierbinte acestui an, martie fiind considerată cea mai fierbinte înregistrată pe tot globul. »
Un cutremur cu magnitudinea 7,2 a lovit Taiwanul miercuri, provocând întreruperi majore de curent și prăbușirea parțială a mai multor clădiri din estul Taiwanului. Cel puțin șapte persoane au murit și peste 700 au fost rănite. »
Parlamentarii federali din Australia examinează amenințarea furnicilor de foc invazive, care pot ucide oameni și animale și pot reprezenta un pericol mai mare pentru Australia decât iepurii, broaștele de trestie, vulpile, cămilele, câinii sălbatici și pisicile sălbatice la un loc. »
O creştere a nivelului mării la nivel mondial cu mai mult de un metru este inevitabilă, spun oamenii de ştiinţă, dar ei nu ştiu exact când se va petrece acest lucru. »
Imaginați-vă un eveniment catastrofal care ar bloca lumina Soarelui, cum ar fi erupția unui vulcan mare sau chiar un război nuclear. O echipă internațională de cercetători afirmă că sunt necesare surse de hrană rezistente pentru a salva omenirea de foame în cazul unui astfel de eveniment, și că algele marine ar putea fi soluția. »
Un nou studiu facut de o echipa de la Universitatea din Colorado Boulder arata ca emisiile provenite de la vulcani de dimensiuni medii, pot combate unele dintre efectele incalzirii globale. »
Un cutremur cu magnitudinea Mww 6.8 a lovit regiunea Marrakesh-Safi din Maroc pe 8 septembrie 2023, la 22:11 UTC (23:11 ora României). »
Cel puţin 11 insule din Arhipelagul Insulelor Solomon de Nord au dispărut în ultimele decenii, sau se confruntă cu o eroziune severă. »
Confruntată cu violența sexistă și sexuală, Autoritatea Autonomă de Transport din Paris va înființa „locuri sigure” în septembrie anul viitor pentru a oferi adăpost victimelor hărțuirii și agresiunilor. »
Viitorul unuia dintre simbolurile Elveţiei este în pericol după ce un studiu a constatat că sunetul clopotelor purtate de vacile alpine le poate afecta auzul şi obiceiurile de hrănire. »
Cercetătorii de la Albert Einstein College of Medicine din New York City, Statele Unite, consideră că oamenii sunt aproape de limita maximă de viaţă şi că este puţin probabil ca ei să trăiască dincolo de vârsta de 125 de ani. »
Parlamentul Estoniei a votat modificarea Legii privind dreptul familiei pentru a permite căsătoriile între persoane de același sex de la 1 ianuarie 2024. »
Aproximativ 80% dintre persoanele care locuiesc în zonele urbane sunt expuse la niveluri de poluare a aerului care nu respectă limitele stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. »
Caşmirul obţinut din lână de capră braziliană este cel mai bun din lume, potrivit unui studiu realizat la Institutul de Zootehnie al Universităţii Federale Rurale din Rio de Janeiro. »