Societate
NASA a detectat o cantitate inexplicabilă de tetraclorură de carbon (CCl4) în atmosferă, un produs chimic care distruge stratul de ozon şi care este scos în afara legii în toată lumea de aproape 30 de ani. »
Consiliul Local din Rio de Janeiro a aprobat un proiect de lege care interzice fabricarea, vânzarea şi utilizarea artificiilor în oraş. »
Cel mai rece loc de pe Pământ este, cum era de aşteptat, în Antarctica: o creastă înaltă de pe platoul Antarctica de Est, unde temperatura poate scădea sub minus 92 grade Celsius în nopţile senine de iarnă. »
Schimbările în temperatura aerului şi în precipitaţiile din timpul iernii în ultimele cinci decenii au afectat calendarul, durata şi grosimea gheţii ce se formează pe lacurile din regiunea arctică. »
China intenţionează să extindă linia de cale ferată Qing-Zang pentru a ajunge la Katmandu, în Nepal, prin construirea unui tunel sub Muntele Everest. »
Autorităţile elveţiene caută modalităţi de combatere a unei boli care ucide frasinul, după ce prima suprafaţă bolnavă a fost observată cu mai mulţi ani în urmă. »
Uraganul Harvey a continuat să lovească statul american Texas, iar prognozele au avertizat că ploile vor continua în zilele următoare, inundaţiile răspândindu-se în statele vecine. »
Tunelul Gotthard, lung de 57 kilometri, cel mai lung și mai adânc tunel feroviar din lume, s-a deschis oficial în Elveţia. »
O înţelegere între compania Hyperloop Transport Technologies şi Slovacia, privind introducerea transportului tubular cu viteze de 1100 kilometri pe oră, ar reduce călătoria cu trenul între Viena şi Bratislava la doar opt minute. »
Rozmarinul, lavanda dentată şi mirtul sunt printre cele zece specii florale care vor dispărea din peisajul Rivierei Franceze. »
Cel mai mare pachebot din lume, nava de croazieră "Harmony of the Seas" din clasa Oasis, construit de şantierele navale din Saint-Nazaire (vestul Franţei), a fost pus pe linia de plutire înainte de livrarea care va avea loc în aprilie 2016. »
Seismul din Nepal a făcut că Muntele Everest să piardă 2,5 centimetri din înălţime, conform cu ultimele date recepţionate de la sateliţii Agenţiei Spaţiale Europene. »
Martie 2015 a fost cea mai caldă lună martie la nivel global, de când a început înregistrarea temperaturilor în 1880. »
Tokyo Electric Power (Tepco), operatorul centralei nucleare deteriorate Fukushima, a prezentat pentru prima oară, imagini din interiorul incintei reactorului 1, unde există o radioactivitate fenomenală. »
Marea Britanie va stabili cea mai mare rezervaţie maritimă continuă din lume în jurul Insulelor Pitcairn, într-un efort de protejare a vieţii din ocean de activităţile de pescuit ilegale. »
Părţi din coasta franceză vor fi în alertă luna viitoare pentru aşa-numitul "val al secolului", dar cât de rău va fi, se va vedea în acest sfârşit de săptămână, când se aşteaptă o altă maree înaltă. »
După ce a distrus două sate, lava vulcanului Pico de Fogo de pe Fogo Island, Capul Verde, se îndreaptă spre rezervaţia de pădure Monte Velho aflată în imediata apropiere. »
Tunelul feroviar Gotthard, cu o lungime de 57 kilometri săpaţi pe sub Alpi, cel mai lung tunel feroviar din lume, un proiect de multe miliarde de franci elveţieni, este proiectat să fie operaţional pe 11 decembrie 2016. »
Noul Peak Walk deschis la Glacier 3000, primul pod suspendat din lume care conectează două vârfuri de munte, a fost inaugurat lângă Les Diablerets, în cantonul Vaud din Elveţia. »
Primul monument dedicat enciclopediei on-line Wikipedia, a fost dezvelit în Frankfurt Square din oraşul polonez Slubice, pe graniţa germană. Monumentul, care măsoară 2,5 metri înălţime, este format din patru persoane care ridică în aer un puzzle în formă de glob. »
Singurul şarpe boa şi în acelaşi timp, cea mai rară specie de reptilă din România, boa de nisip, Eryx jaculus, a început, după 80 de ani, să repopuleze habitatul său din zonele aride. »
Compania chiliană Ingeniería y Construcción SA a început construcţia unui drum spre creasta Cerro Armazones. Aici va fi construit European Extremely Large Telescope (E-ELT), la o altitudine de 3060 metri. »
Aglomerarea de organisme microscopice roşii se vede chiar şi din spaţiu, ca o pată mare de culoare roşu închis, pe aproape 800 km de la sud la nord, de-alungul coastei de sud-est a Braziliei. »
Al patrulea Institut Confucius din România s-a deschis pe 25 noiembrie 2013 la Bucureşti. El a fost înfiinţat pe 21 noiembrie ca organizaţie non-profit, un parteneriat între Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Studii Politice şi Juridice din Beijing, în urma Acordului de cooperare semnat în luna martie a acestui an între Universitatea din Bucureşti şi Hanban, sediul general al institutelor Confucius. »
Tezaurul, alcătuit din aspri otomani de argint, a fost descoperit întâmplător, în apropiere de Râmnicu Vâlcea şi cântăreşte 54,7 kg. Acesta reprezintă cel mai mare tezaur monetar descoperit până acum pe teritoriul României ajuns într-o colecţie publică. »
China a inaugurat oficial cea mai lungă cale ferată de mare viteză din lume, Beijing-Guangzhou, cu o lungime de 2298 km. Trenurile pe această rută merg cu 300 km/h, ceea ce reduce timpul de călătorie între capitală şi Guangzhou, un puternic centru economic în sudul Chinei, de la peste 20 de ore la numai opt. »
Frustrarea si incertitudinile economice legate de declansarea crizei mondiale este posibil sa fi avut si efecte dintre cele mai neasteptate. In perioada 2007-2008, rata de crestere a populatiei Cehiei aproape s-a triplat, cel al Olandei s-a dublat, iar in Elvetia si in Franta statisticile demografice au aratat cresteri sustinute. Cand criza s-a adancit, tendinta s-a inversat in unele tari, dar in altele sporul populatiei a ramas in continuare solid. »