Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Societate neolitică descoperită în Maroc

    Lucrările arheologice din Maroc au descoperit cea mai veche societate agricolă, datând din 3400–2900 î.Hr., dintr-o perioadă puţin cercetată a preistoriei Africii de nord-vest. Acesta este cel mai vechi și cel mai mare complex agricol găsit până acum în Africa, dincolo de Nil.



    Râul Baht, cunoscut și sub numele de Oued Beht. Foto: Ayoub.khallouq/Wikipedia


    Acest studiu relevă pentru prima dată importanța Maghrebului (nord-vestul Africii) în apariția unor societăți complexe în Marea Mediterană în cursul mileniilor IV și III î.Hr.

    Cu un mediu mediteranean, o graniță cu deșertul Sahara și cea mai scurtă trecere maritimă între Africa și Europa, Magrebul era perfect situat ca hub pentru dezvoltări culturale majore și conexiuni intercontinentale.

    În timp ce importanța regiunii în timpul paleoliticului, epocii fierului și perioadelor islamice este binecunoscută, există un decalaj semnificativ în cunoașterea arheologiei Magrebului între c. 4000 și 1000 î.Hr., o perioadă de schimbări majore în zona Mării Mediterane.

    Pentru a aborda acest lucru, o echipă de arheologi de la Universitatea din Cambridge, de la INSAP, de la CNR-ISPC și ISMEO, au desfășurat lucrări multidisciplinare la Oued Beht, Maroc.

    Rezultatele au arătat că situl a fost cel mai mare complex agricol din această perioadă din Africa în afara regiunii Nilului. Toate dovezile au indicat prezența unei așezări agricole la scară largă, asemănătoare ca dimensiune cu Troia epocii bronzului.

    Echipa a recuperat resturi de plante și animale domestice, ceramică și litică, toate datând din perioada neolitică.

    Excavarea a scos la iveală, de asemenea, dovezi de gropi adânci pentru depozitare .

    Situri cu gropi similare au fost găsite de cealaltă parte a strâmtorii Gibraltar din Iberia, unde descoperirile de fildeș și ouă de struț au indicat conexiuni africane.

    Acest lucru sugerează că Maghrebul a jucat un rol esențial în dezvoltările mai largi din vestul Mediteranei în timpul mileniului IV î.Hr.

    Oued Beht și nord-vestul Magrebului erau în mod clar părți ale regiunii mediteraneene extinse. Ca atare, aceste descoperiri schimbă semnificativ înțelegerea preistoriei de mai târziu a Mediteranei și Africii.

    8 OCTOMBRIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Ghețarii tropicali, care sunt cei mai expuşi riscului de încălzirea climatică, s-au topit rapid în ultimele decenii. Întrebarea este cât de mult?
    Districtul istoric Moravian Bethlehem, Pennsylvania, Statele Unite, a fost inclus pe Lista Patrimoniului Mondial al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).
    Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură a declarat Parcul Național Lençóis Maranhenses, Patrimoniu Natural al Umanității.
    Situat în Valea Dinozaurilor, în Sousa, situl arheologic Serrote do Letreiro, în Paraíba, Brazilia, este unicul loc din lume unde au fost găsite urme fosilizate de dinozauri laolaltă cu arta rupestră a popoarelor pre-coloniale.
    Geoparcul Uberaba din Brazilia, cunoscut sub numele de Tărâmul Giganților, a fost recunoscut ca geoparc global de către Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură.
    O echipă de geologi de la Universitatea Utrecht din Olanda a anunțat descoperirea unui continent antic care s-a separat de Australia în urmă cu 155 de milioane de ani și apoi s-a fragmentat și a dispărut în adâncurile oceanului.