Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Soldaţii sufereau şi acum 3300 de ani de stres post-traumatic

    O echipă de cercetători de la Anglia Ruskin University a analizat traduceri după scrieri străvechi din Mesopotamia şi a descoperit că tulburările de stres post-traumatic erau descrise încă din anul 1300 î.e.n.



    Arcaşi asirieni.


    Până acum, prima descriere a simptomelor şocului post-traumatic se cunoştea din scrierile istoricului grec Herodot, ce consemnează cazul de mutism psihogen al luptătorului cu lancea, Epizelus, după bătălia de la Marathon în 490 î.e.n.

    Studiul a găsit dovezi de traume suferite în Mesopotamia, vechiul Irak, în timpul dinastiei asiriene (1300-609 î.e.n.).

    Pe atunci se credea că spiritele duşmanilor ucişi în luptă cauzează simptomele.

    În acea epocă, bărbaţii petreceau un an construind drumuri, poduri, înainte de a petrece un an în război şi apoi reveneau la familiile lor pentru un an, înainte de a începe din nou ciclul.

    Soldaţii antici se confruntau mereu cu riscul de rănire şi deces şi trebuie să fi fost îngroziţi de săbiile ascuţite, de ploaia de pietre aruncată de inamici, sau de valurile de săgeţi, ca şi de moartea camarazilor lor, toate constituind o sursă majoră de traume psihologice.

    Ei spuneau cum auzeau şi vedeau fantome care le vorbeau, fantome ale oamenilor pe care îi uciseseră în luptă.

    Acelaşi lucru se întâmplă cu soldaţii din zilele noastre care au fost implicaţi în luptă corp la corp.

    Studiul stresului post-traumatic a apărut după razboiul din Vietnam, deşi este o stare veche de când lumea.

    1 IULIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetatori si studenti de la Massachusetts Institute of Technology incearca sa foloseasca lumina Soarelui pentru a steriliza echipamentele medicale in punctele de prim-ajutor, care nu au acces la sursele de energie obisnuite: electricitate, combustibili.
    Cercetătorii de la Stanford University au identificat genele care permit unei plante, pe cale de dispariţie din Himalaya, să producă o substanţă chimică vitală pentru fabricarea unui medicament utilizat în chimioterapie şi le-au introdus într-o plantă de laborator care a produs aceeaşi substanţă activă.
    Cercetători de la University of California Irvine şi University of California San Diego au dezvoltat o tehnică de editare genetică pentru a crea o nouă tulpină de ţânţari care pot răspândi gene care să blocheze malaria într-o populaţie mai mare prin procreare şi astfel să elimine boala.
    Un studiu efectuat de Texas Tech University şi University of Nevada indică faptul că înşelarea partenerului ar putea fi o moştenire de familie.
    Conform unui nou studiu, activităţile în care adulţii captează atenţia copiilor preşcolari cu autism, fie arătând spre jucării, fie folosind alte gesturi pentru a le direcţiona atenţia, duce la o creştere pe termen lung a capacităţii lor de exprimare.
    Un studiu care a folosit date de la Australian Schizophrenia Research Bank şi a analizat 153 de scanări ale creierului, a legat o anumită circumvoluţiune, de halucinaţiile din schizofrenie.