Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Somnul afectat de stres duce la durere

    Un studiu efectuat de trei cercetători de la Universitatea Federală din São Carlos, Brazilia, a urmărit relatările a 125 de lucrători sanitari timp de un an pentru a analiza relația dintre durerea musculo-scheletică, calitatea somnului și nivelurile de stres.[/ I][] /MARE]



    Profesioniştii din domeniul sănătăţii au fost evaluaţi în timpul epidemiei de COVID-19, care a agravat problemele preexistente. Fotografie: Freepik


    Cercetătorii au pornit de la ideea că lucrătorii din domeniul sănătății se confruntă cu condiții de muncă care pot crește riscul de a dezvolta afecțiuni dureroase.

    Aceste aspecte, care includ sentimente de nedreptate, nemulțumire, lipsă de control, solicitări excesive și lipsă de timp, pot duce la stres și burnout și sunt dovada că echilibrul dintre solicitări și capacitatea lucrătorului a fost afectat.

    Într-un studiu anterior, cercetătorii au identificat deja că 75% dintre cei intervievați au evaluat negativ cerințele emoționale legate de muncă și 61% s-au plâns de ritmul de lucru.

    În ciuda faptului că există o serie de studii la nivel mondial care indică prevalența ridicată a stresului, insomniei sau calității slabe a somnului la profesioniștii din domeniul sănătății, cercetătorii au remarcat că relația dintre aceste aspecte psihosociale și durerea musculo-scheletică nu a fost relatată suficient în literatura de specialitate.

    Eșantionul de studiu a cuprins persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani. Chestionarul psihosocial de la Copenhaga (COPSOQ II-Br) a fost folosit pentru a măsura stresul, în timp ce Indicele calității somnului de la Pittsburgh (PSQI-Br) a evaluat odihna.

    Pentru a identifica prezența durerii, a fost utilizat Chestionarul Nordic Musculoscheletal Symptom (QNSO).

    Obiectivul a fost identificarea prezenței durerilor musculo-scheletice în ultimele 12 luni și în ultimele șapte zile.

    Analiza a fost efectuată la momentul inițial și la trei, șase, nouă și 12 luni de urmărire pentru a verifica dacă efectul variabilelor predictoare (burnout și stres) asupra variabilei dependente (numărul de locuri de durere în ultimele 12 luni și șapte zile) au fost rezultatul calității somnului.

    Rezultatul analizei a fost că stresul și epuizarea au fost asociate cu durerea multiregională, calitatea somnului fiind un mediator semnificativ al acestei asocieri.

    Majoritatea respondenților au fost clasificați ca având o calitate proastă a somnului (74%), ceea ce reprezintă o problemă gravă, întrucât se știe că somnul nerestaurator este responsabil pentru o serie de probleme de sănătate, iar privarea sau întreruperile acestuia cresc sensibilitatea și vulnerabilitatea la durere, pe lângă faptul că este asociată cu tulburări cognitive.

    27 AUGUST 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un nou studiu sugerează că, în timp ce dietele pe bază de plante le pot aduce beneficii celor cu risc de boli de inimă, adăugarea de ulei de măsline extravirgin poate influența nivelul de colesterol în mod nedorit.
    Oamenii de știință de la Centrul Național de Cercetare Clinică pentru Boli Geriatrice din China au demonstrat că restricția calorică intermitentă are ca rezultat modificări semnificative atât în ​​intestine, cât și în creier.
    Un studiu realizat de Oregon Health & Science University din Statele Unite, indică faptul că acizii grași omega-3 din uleiul de pește ar putea încetini rata daunelor neurologice la adulții în vârstă cu risc crescut de boala Alzheimer, în ciuda impactului general limitat.
    Un studiu realizat pe femei în vârstă a comparat eficiența diferitelor programe de exerciții în îmbunătățirea și/sau menținerea diverșilor parametri cardiovasculari și funcționali, cum ar fi circumferința taliei, tensiunea arterială și rigiditatea arterială – un factor de risc pentru ateroscleroză.
    Demineralizarea dentară este o problemă importantă de sănătate și principala ei cauză este igiena orală deficitară și acumularea plăcii bacteriene în dentiție. Este un proces progresiv care, dacă nu este tratat, duce la complicații mai grave, cum ar fi infecțiile și pierderea dinților.
    Un nou studiu dezvăluie că, chiar și persoanele foarte sedentare își pot reduce riscul de boli cardiovasculare și de deces precoce prin creșterea numărului zilnic de pași.