Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Somnul afectat de stres duce la durere
Un studiu efectuat de trei cercetători de la Universitatea Federală din São Carlos, Brazilia, a urmărit relatările a 125 de lucrători sanitari timp de un an pentru a analiza relația dintre durerea musculo-scheletică, calitatea somnului și nivelurile de stres.[/ I][] /MARE]
Cercetătorii au pornit de la ideea că lucrătorii din domeniul sănătății se confruntă cu condiții de muncă care pot crește riscul de a dezvolta afecțiuni dureroase.
Aceste aspecte, care includ sentimente de nedreptate, nemulțumire, lipsă de control, solicitări excesive și lipsă de timp, pot duce la stres și burnout și sunt dovada că echilibrul dintre solicitări și capacitatea lucrătorului a fost afectat.
Într-un studiu anterior, cercetătorii au identificat deja că 75% dintre cei intervievați au evaluat negativ cerințele emoționale legate de muncă și 61% s-au plâns de ritmul de lucru.
În ciuda faptului că există o serie de studii la nivel mondial care indică prevalența ridicată a stresului, insomniei sau calității slabe a somnului la profesioniștii din domeniul sănătății, cercetătorii au remarcat că relația dintre aceste aspecte psihosociale și durerea musculo-scheletică nu a fost relatată suficient în literatura de specialitate.
Eșantionul de studiu a cuprins persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani. Chestionarul psihosocial de la Copenhaga (COPSOQ II-Br) a fost folosit pentru a măsura stresul, în timp ce Indicele calității somnului de la Pittsburgh (PSQI-Br) a evaluat odihna.
Pentru a identifica prezența durerii, a fost utilizat Chestionarul Nordic Musculoscheletal Symptom (QNSO).
Obiectivul a fost identificarea prezenței durerilor musculo-scheletice în ultimele 12 luni și în ultimele șapte zile.
Analiza a fost efectuată la momentul inițial și la trei, șase, nouă și 12 luni de urmărire pentru a verifica dacă efectul variabilelor predictoare (burnout și stres) asupra variabilei dependente (numărul de locuri de durere în ultimele 12 luni și șapte zile) au fost rezultatul calității somnului.
Rezultatul analizei a fost că stresul și epuizarea au fost asociate cu durerea multiregională, calitatea somnului fiind un mediator semnificativ al acestei asocieri.
Majoritatea respondenților au fost clasificați ca având o calitate proastă a somnului (74%), ceea ce reprezintă o problemă gravă, întrucât se știe că somnul nerestaurator este responsabil pentru o serie de probleme de sănătate, iar privarea sau întreruperile acestuia cresc sensibilitatea și vulnerabilitatea la durere, pe lângă faptul că este asociată cu tulburări cognitive.