Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Somnul ajută la formarea de conexiuni între neuroni după procesul de învăţare

    GH. MĂNOIU | 13 MAI 2022

    Studii făcute pe animale de laborator au arătat că somnul după un proces de învăţare, favorizează formarea de spini dentritici post sinaptici. Creierul nu este liniştit în somn. Neuronii activaţi în procesul de învăţare sunt reactivaţi în timpul perioadei de somn când ochii au mişcări uşoare, întreţinând ramurile dentritice selectate şi contribuind la stocarea de memorie.



    Somnul după procesul de învăţare. Foto: Wikimedia Commons


    Până acum, modul în care somnul ajută procesul de învăţare şi memorare rămăsese o necunoscută.

    Cercetătorii de la New York University School of Medicine şi Peking University Shenzhen Graduate School au folosit animale de laborator instruidu-le în diverse abilităţi.

    Apoi s-au uitat cu un microscop în creierul lor să vadă ce se întâmplă când dorm sau când sunt private de somn.

    Ei au observat la grupul care a dormit, că s-au format semnificativ mai multe conexiuni între neuroni şi că au învăţat mai mult şi mai repede.

    De asemenea, au constatat că somnul profund, cu unde lente, a fost necesar pentru memorizare.

    În perioada de somn, creierul reia ceea ce s-a întâmplat în timpul zilei şi aceasta se pare că este deosebit de important pentru a forma şi a păstra conexiunile.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un somn cu o durată mai mică de şase ore pe noapte, faţă de şapte ore, cât se consideră normal, poate creşte riscul de diabet zaharat de tip 2 cu 30 la sută, dar are un impact mai mic decât s-a crezut anterior asupra bolilor de inimă.
    Somnul pentru mai mult de o oră în timpul zilei ar putea fi semn de diabet zaharat de tip 2, conform cercetătorilor de la Universitatea din Tokyo, Japonia.
    Un nou studiu realizat de Murdoch Childrens Research Institute din Australia arată că somnul ar putea fi un factor cheie in reducerea impactului tulburării hiperactive cu deficit de atenţie (ADHD).
    Conform rezultatelor unui studiu recent, cei care merg la culcare la ore neregulate sunt mai predispuşi la a câştiga în greutate.
    Un studiu realizat la Universitatea Swansea, din Marea Britanie, a constatat că în timpul somnului, experienţele care interesează în mod deosebit, sunt mai susceptibile de a intra în memoria pe termen lung.
    Noi cercetări sugerează că lipsa de somn are cel mai mare impact negativ asupra stării de bine, după fumat, consum de alcool, sau stres.