Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Somnul lung în timpul zilei, semn de diabet de tip 2

    Somnul pentru mai mult de o oră în timpul zilei ar putea fi semn de diabet zaharat de tip 2, afirmă cercetătorii de la Universitatea din Tokyo, Japonia.



    Somnul lung în timpul zilei este un semn de avertizare pentru diabet zaharat de tip 2.


    Persoanele bolnave de mult timp de diabet zaharat, nediagnosticat, se simt adesea obosite in timpul zilei.

    Oamenii de ştiinţă au constatat că există o legătură între reprizele de somn lungi din timpul zilei, de mai mult de 60 de minute, şi un risc cu 45% mai mare de diabet zaharat de tip 2, în comparaţie cu cei care nu dorm în timpul zilei, dar nu au constatat nici o legătură cu un pui de somn de mai puţin de 40 de minute.

    Cercetătorii au declarat că ar putea fi un somn lung din cauza tulburărilor de somn din timpul nopţii, cauzate în mod potenţial de apneea în somn.

    Această tulburare de somn ar putea creşte riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral, probleme cardiovasculare şi tulburări metabolice, inclusiv de diabet zaharat de tip 2.

    Privarea de somn, cauzată de tiparele de muncă sau de viaţa socială, ar putea duce, de asemenea, la creşterea apetitului, ceea ce ar putea creşte riscul de diabet zaharat de tip 2.

    Există o mulţime de dovezi de legături între tulburările de somn şi diabet şi este posibil ca factorii de risc care duc la diabet zaharat să cauzeze, de asemenea, somnolenţă.

    22 DECEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un nou studiu realizat de Murdoch Childrens Research Institute din Australia arată că somnul ar putea fi un factor cheie in reducerea impactului tulburării hiperactive cu deficit de atenţie (ADHD).
    Conform rezultatelor unui studiu recent, cei care merg la culcare la ore neregulate sunt mai predispuşi la a câştiga în greutate.
    Un studiu realizat la Universitatea Swansea, din Marea Britanie, a constatat că în timpul somnului, experienţele care interesează în mod deosebit, sunt mai susceptibile de a intra în memoria pe termen lung.
    Noi cercetări sugerează că lipsa de somn are cel mai mare impact negativ asupra stării de bine, după fumat, consum de alcool, sau stres.
    Un studiu realizat la Universitatea din Glasgow, Marea Britanie, a constatat că somnul prea scurt sau prea lung poate duce la obezitate.
    Cercetătorii de la University of California, din Statele Unite, şi King’s College, din Londra, Marea Britanie, au descoperit că utilizarea smartphone-urilor şi tabletelor înainte de culcare poate perturba somnul.