Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Somnul neregulat îngraşă

    Conform rezultatelor unui studiu recent, cei care merg la culcare la ore neregulate sunt mai predispuşi la a câştiga în greutate.



    Programul neregulat de somn duce la creşterea în greutate.


    Se ştia deja că, după ce petreci mai puţin de şase ore în pat pe timp de noapte, creierul este atras de alimente dulci.

    Acestea, într-adevăr, furnizează mai multă energie. Dar noul studiu a subliniat un fenomen încă necunoscut.

    Conform cercetărilor, un program de somn neregulat favorizează creşterea în greutate.

    Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă au observat obiceiurile a 132 de studenţi de la Universitatea Brown din Statele Unite, timp de nouă săptămâni.

    Nici o schimbare majoră nu a fost raportată la cei care au avut un program regulat de somn, însă la ceilalţi programul neregulat de somn a perturbat metabolismul şi a favorizat creşterea în greutate.

    Autorii studiului recomandă ca somnul să se desfăşoare la aproximativ aceleaşi ore în fiecare zi.

    Ei recomandă de asemenea, ca trezirea să se facă astfel încât să rămână timp pentru a lua micul dejun, evitând astfel poftele în timpul zilei.

    11 NOIEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu realizat la Universitatea Swansea, din Marea Britanie, a constatat că în timpul somnului, experienţele care interesează în mod deosebit, sunt mai susceptibile de a intra în memoria pe termen lung.
    Noi cercetări sugerează că lipsa de somn are cel mai mare impact negativ asupra stării de bine, după fumat, consum de alcool, sau stres.
    Un studiu realizat la Universitatea din Glasgow, Marea Britanie, a constatat că somnul prea scurt sau prea lung poate duce la obezitate.
    Cercetătorii de la University of California, din Statele Unite, şi King’s College, din Londra, Marea Britanie, au descoperit că utilizarea smartphone-urilor şi tabletelor înainte de culcare poate perturba somnul.
    Studiul făcut de oamenii de ştiinţă de la University of Rochester Medical Center a confirmat vechea zicală că un somn bun limpezeşte mintea. Cercetările au arătat că mecanismul care curăţă creierul de reziduuri, este activ în special în timpul somnului.
    Alergiile omului modern provin din genele moştenite de la neanderthalieni şi denisovani, veri dispăruţi ai oamenilor, ca urmare a încrucişării cu aceştia acum aproximativ 40000 ani, conform unui studiu realizat de Institutul Max Planck din Germania.