Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Somnul prioritizează amintirile

    Un studiu realizat la Universitatea Swansea, din Marea Britanie, a constatat că în timpul somnului, experienţele care interesează în mod deosebit, sunt mai susceptibile de a intra în memoria pe termen lung.




    Participanţii la studiu au fost puşi să înveţe o limbă straină şi cei care au dormit după lecţii au dovedit o capacitate crescută de a învăţa cuvintele, dar efectul cel mai mare a fost la cei care au o dat o valoare personală procesului de învăţare.

    Acest lucru sugerează că amintirile percepute ca importante sunt supuse de către creier unui tratament preferenţial în timpul somnului.

    Somnul ajută la consolidarea amintirilor, dar efectul este influenţat de cât de mult îţi pasă de ceea ce memorezi.

    Părerea personală despre ceva pare să afecteze modul în care creierul procesează lucrurile în timpul nopţii. Orice am experimenta, va fi consolidat în timpul somnului, dacă este ceva ce preţuim personal.

    20 NOIEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Noi cercetări sugerează că lipsa de somn are cel mai mare impact negativ asupra stării de bine, după fumat, consum de alcool, sau stres.
    Un studiu realizat la Universitatea din Glasgow, Marea Britanie, a constatat că somnul prea scurt sau prea lung poate duce la obezitate.
    Cercetătorii de la University of California, din Statele Unite, şi King’s College, din Londra, Marea Britanie, au descoperit că utilizarea smartphone-urilor şi tabletelor înainte de culcare poate perturba somnul.
    Studiul făcut de oamenii de ştiinţă de la University of Rochester Medical Center a confirmat vechea zicală că un somn bun limpezeşte mintea. Cercetările au arătat că mecanismul care curăţă creierul de reziduuri, este activ în special în timpul somnului.
    Alergiile omului modern provin din genele moştenite de la neanderthalieni şi denisovani, veri dispăruţi ai oamenilor, ca urmare a încrucişării cu aceştia acum aproximativ 40000 ani, conform unui studiu realizat de Institutul Max Planck din Germania.
    Cercetătorii de la Universitatea din Leuven, Belgia, au descoperit că lipsa de oxigen în celulele tumorale favorizează creşterea cancerului, pe când un aport crescut de oxigen face ca aceste celule să fie mai puţin sensibile la proliferare.