Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Sonda Cassini şi-a încheiat explorarea lui Saturn

    O epocă palpitantă în explorarea sistemului nostru solar s-a încheiat vineri 15 septembrie 2017, când nava spațială Cassini a intrat în atmosfera lui Saturn, terminând turneul de 13 ani al planetei cu inele.



    Acest montaj de imagini, realizat din datele obținute de spectrometrul Cassini, arată locația pe Saturn unde nava spațială NASA a intrat în atmosfera lui Saturn pe 15 septembrie 2017. Nava a intrat în atmosferă la 9,4 grade latitudine nordică, 53 grade longitudine vestică. Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona


    Aşa cum era de aşteptat, Cassini a intrat în atmosfera lui Saturn cu ajutorul motoarelor care i-au menţinut stabilitatea, trimiţând pe Pământ un set final unic de observații ştiințifice. Pierderea contactului cu nava spațială Cassini a avut loc la ora 14:55.

    Coborârea lui Cassini încheie o serie de 22 de saptamâni de treceri între Saturn şi inelele sale, o manevră pe care niciodată nu a încercat-o o navă spațială.

    După cum era planificat, datele din opt instrumente ştiințifice ale lui Cassini au fost transmise pe Pământ.

    Cercetătorii misiunii vor examina observațiile finale ale navei spațiale în următoarele săptămâni pentru noi descoperiri despre Saturn, inclusiv indicii despre formarea şi evoluția planetei şi despre procesele care apar în atmosfera sa.

    Cassini a fost lansat în 1997 de la Cape Canaveral din Florida, Statele Unite, şi a ajuns la Saturn în 2004.

    În timp ce nava spațială Cassini a dispărut, colecția sa enormă de date despre Saturn - planeta uriaşă, magnetosfera, inelele şi lunile - vor continua să furnizeze noi descoperiri în deceniile viitoare.

    20 SEPTEMBRIE 2017



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Construcţia telescopului sferic cu apertură de cinci sute de metri se va încheia până în septembrie 2016, în provincia Guizhou din sudul Chinei, când va deveni cel mai mare radiotelescop de pe Pământ.
    India a păşit în rândul ţărilor care au folosit tehnologia complexă, de ultimă oră, racheta cu motor criogenic, realizată în totalitate in ţară. Racheta de 415 tone a purtat pe orbită un satelit de comunicaţii de două tone. Această tehnologie foloseşte drept combustibil un amestec de hidrogen şi oxigen lichid super-racit şi până acum a fost dezvoltată doar de câteva ţări.
    Astronomii de la mai multe universităţi, printre care Universitatea Cambridge, care lucrează cu observatorul Chandra X-ray al NASA au văzut cum gigantica gaură neagră Sagittarius A* (SGR A*) respinge „hrana” constând din nori imenşi de gaze, deoarece aceştia nu sunt suficient de reci ca să îi înghită.
    Conform măsurătorilor NASA, câmpul magnetic al Soarelui este pe punctul să se răstoarne. Mai sunt 3 sau 4 luni până la acest eveniment important, ce va avea efecte în întregul sistem solar deoarece domeniul de influenţă magnetică al Soarelui, numit şi heliosferă, se extinde miliarde de kilometri dincolo de Pluto.
    Cercetări recente sugerează că sistemul Gulf Stream, care asigură Europei şi unor părţi ale Americii de Nord un climat temperat, s-ar putea prăbuşi sub acţiunea schimbărilor climatice, aducând o perioadă de răcire proeminentă.
    Sonda spatiala Cassini, lansata de NASA, a transmis imagini cu un super-uragan ce se roteste in jurul polului nord al planetei Saturn. Oamenii de stiinta pot sa vada acum un uragan al carui ochi are 2000 km, de 20 de ori mai mare decat media de pe Pamant.