Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Sonda Cassini a trecut între Saturn şi inelele sale

    Sonda Cassini de la NASA este din nou în contact cu Pământul, după ce a trecut pentru prima dată, în 26 aprilie 2017, prin spaţiul îngust între planeta Saturn şi inelele sale, o regiune neexplorată până acum.



    Imagine neprelucrată ce arată caracteristici din atmosfera lui Saturn.


    Cassini se află acum la circa 3000 kilometri de norii de pe Saturn, unde presiunea aerului este de 1 bar, comparabilă cu presiunea atmosferică a Pământului la nivelul mării şi la aproximativ 300 kilometri de marginea vizibilă a inelelor.

    Analiza acestei regiuni a sugerat că, dacă ar exista particule de inel în zona în care Cassini a traversat planul inelului, acestea ar fi mici, de mărimea particulelor de fum.

    Nava spaţială s-a deplasat cu o viteză de circa 124000 km pe oră față de planetă şi particulele, chiar mici, dacă ar fi lovit o zonă sensibilă ar fi putut să o dezactiveze.

    Ca măsură de protecţie, nava spaţială a folosit o antenă mare, orientată ca un scut în direcţia particulelor din inel. Acest lucru a însemnat că nava spaţială a fost în afara contactului cu Pământul în timpul trecerii pe planul inelului, care a avut loc pe 26 aprilie 2017, la ora 5 dimineaţa .

    Următoarea trecere a lui Cassini prin pasaj este programată pentru 2 mai 2017.

    Lansată în 1997, Cassini a ajuns la Saturn în 2004. Pe 22 aprilie, anul acesta, a început o serie de 22 de treceri între inele şi planetă.

    Nava spaţială va cădea în cele din urmă în atmosfera lui Saturn pe 15 septembrie 2017.


    28 APRILIE 2017



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cea mai recenta traiectorie a cometei 2012 A1 (Siding Spring), calculata de Near-Earth Object Program Office de la NASA's Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California, indica ca cometa va trece la 110000 km de planeta Marte sau chiar mai aproape. In acest moment, un impact cu Planeta Rosie are o probabilitate de 1 la 120000.
    Un telescop instalat la observatorul din Munții Saian din Rusia şi-a început misiunea de avertizare timpurie a oamenilor de ştiinţă în legătură cu rocile spaţiale care trec în apropierea planetei noastre.
    WorldView-3 a fost purtat în spaţiu de o rachetă Atlas 5 a companiei United Launch Alliance, de la baza Vandenberg Air Force Base din California.
    O linie de zapada a fost fotografiata intr-un sistem planetar in formare, aflat la mare departare de Pamant. Linia de zapada aflata in jurul stelei TW Hydrae, o stea asemanatoare Soarelui, poate spune mai multe despre formarea planetelor si cometelor.
    O echipă condusă de astronomi de la Research School of Astronomy and Astrophysics din cadrul Australian National University, a descoperit cea mai veche stea cunoscută în Univers, care s-a format în urmă cu 13,7 miliarde de ani, la aproximativ 200 milioane de ani după Big Bang.
    O nouă planetă mai mare decât Pământul s-ar putea ascunde mult dincolo de Pluto, în adâncurile întunecate şi reci ale sistemului solar.