Ştiri / Spaţiu |
Sonda Cassini a trecut între Saturn şi inelele sale
Sonda Cassini de la NASA este din nou în contact cu Pământul, după ce a trecut pentru prima dată, în 26 aprilie 2017, prin spaţiul îngust între planeta Saturn şi inelele sale, o regiune neexplorată până acum.
Cassini se află acum la circa 3000 kilometri de norii de pe Saturn, unde presiunea aerului este de 1 bar, comparabilă cu presiunea atmosferică a Pământului la nivelul mării şi la aproximativ 300 kilometri de marginea vizibilă a inelelor.
Analiza acestei regiuni a sugerat că, dacă ar exista particule de inel în zona în care Cassini a traversat planul inelului, acestea ar fi mici, de mărimea particulelor de fum.
Nava spaţială s-a deplasat cu o viteză de circa 124000 km pe oră față de planetă şi particulele, chiar mici, dacă ar fi lovit o zonă sensibilă ar fi putut să o dezactiveze.
Ca măsură de protecţie, nava spaţială a folosit o antenă mare, orientată ca un scut în direcţia particulelor din inel. Acest lucru a însemnat că nava spaţială a fost în afara contactului cu Pământul în timpul trecerii pe planul inelului, care a avut loc pe 26 aprilie 2017, la ora 5 dimineaţa .
Următoarea trecere a lui Cassini prin pasaj este programată pentru 2 mai 2017.
Lansată în 1997, Cassini a ajuns la Saturn în 2004. Pe 22 aprilie, anul acesta, a început o serie de 22 de treceri între inele şi planetă.
Nava spaţială va cădea în cele din urmă în atmosfera lui Saturn pe 15 septembrie 2017.