Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Sonda Juno a intrat pe orbită în jurul lui Jupiter

    După o călătorie de aproape cinci ani spre cea mai mare planetă a sistemului nostru solar, sonda Juno trimisă de NASA a fost plasată cu succes pe orbita lui Jupiter. Manevra a fost terminată luni, 4 iulie 2016.



    Juno pe orbita lui Jupiter.


    Pe parcursul următoarelor câteva luni, echipele responsabile de Juno vor efectua testarea finală a subsistemelor spaţiale, calibrarea instrumentelor ştiinţifice şi unele operaţii de colectare de date.

    Perioada oficială de colectare a datelor ştiinţifice va începe în octombrie 2016. Juno va orbita planeta Jupiter de 37 de ori, la o înălţime de 4100 kilometri.

    Scopul principal al lui Juno este de a înţelege originea şi evoluţia lui Jupiter. Cu cele nouă instrumente de măsură, Juno va investiga existenţa unui miez planetar solid, harta câmpului magnetic al lui Jupiter, va măsura cantitatea de apă şi amoniac în atmosferă şi va observa aurorele planetei.

    Misiunea va fi un pas înainte în înţelegerea modului de formare a planetelor gigant şi rolul acestor titani în formarea sistemului solar.

    Sonda Juno a fost lansată pe 5 august 2011, de la Cape Canaveral Air Force Station în Florida şi a parcurs 2,7 miliarde de kilometri până la destinaţie.

    6 IULIE 2016



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O stea străină a trecut prin sistemul nostru solar în urmă cu doar 70000 ani, apropiindu-se la o distanţă de cinci ori mai mică decât cea mai apropiată stea, Proxima Centauri.
    Cel mai nou observator solar de la NASA, Interface Region Imaging Spectrograph, sau IRIS, a prins în detalii extraordinare o ejecţie de masă coronală care s-a ridicat de pe suprafaţa Soarelui.
    Sonda spaţială Voyager 1 de la NASA a atins, după 36 de ani, spaţiul interstelar, la aproximativ 19 miliarde km de Soare. Voyager călătoreşte de aproape un an prin gaz ionizat prezent în spaţiul interstelar, în afara balonului solar, dar într-o zonă în care efectele Soarelui mai sunt încă prezente.
    Robotul Philae de pe sonda spaţială europeană, Rosetta, a coborât pe cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, în încercarea de a aduce lumină în misterele ce învăluie aceste relicve ale sistemului nostru solar.
    Un meteorit de origine marţiană care a căzut pe Pământ şi a fost descoperit în 2011 în deşertul Sahara a dus la descoperirea unor detalii noi, surprinzătoare, despre Planeta Roşie.
    Motorul satelitului Foton M4, cu mai multe experimente la bord, a încetat să mai răspundă la comenzile centrului de control de la sol.