Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Sonda Philae ar putea sta pe o cometă plină cu viaţă extraterestră

    Sonda Philae ar putea sta pe partea de sus a vieţii microbiene extraterestre de pe cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, dar nu poate căuta dovezi în acest sens.



    67P/Churyumov-Gerasimenko.


    Cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, pe care a aterizat sonda Philae (robot însoţitor al sondei spaţiale Rosetta) are o crustă neagră bogată organic, care este reînoită constant, fenomen ce ar putea fi cauzat de microorganismele aflate sub suprafaţa sa de gheaţă.

    Oamenii de ştiinţă au făcut simulari pe computer care au arătat ca microbii pot trăi în regiunile apoase ale cometei. Şi organisme cu săruri antigel ar putea supravieţui la temperaturi de - 40 grade Celsius.

    Ei consideră că datele primite de la cometă dovedesc că microorganismele sunt implicate în formarea suprafaţei foarte întunecate, în preponderenţa hidrocarburilor aromatice şi în formarea structurilor de gheaţă.

    Sonda spaţială Rosetta, care orbitează în jurul cometei, a găsit, de asemenea, grupuri de material organic în gazele din jurul cometei, care semănă cu particulele virale colectate din atmosfera superioară a Pământului.

    Cu toate acestea, atât Philae cât şi Rosetta nu au echipamentul necesar pentru a căuta dovezi ale vieţii.

    6 IULIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O lumină vizibilă pe o imagine luată de una dintre camerele de la bordul roverului NASA Curiosity pe Marte a aprins spiritele privind omuleţii verzi, speculându-se ideea unei vieţi subterane pe Marte care foloseşte lumina aşa cum o folosim şi noi.
    Prima mostră de sol analizată de roverul Curiosity de la NASA a arătat că materialele de la suprafaţa planetei Marte conţin două procente de apă. Când a fost încălzită, proba a eliberat cantităţi semnificative de dioxid de carbon, oxigen şi compuşi de sulf.
    Cu ajutorul telescopului Kepler, astronomii au identificat o stea îndepărtată în jurul căreia orbitează o masă neregulată de obiecte ce par nenaturale şi pentru care nu există o explicaţie.
    NASA a dezvoltat o imagistică aeropurtată numită vizor sintetic radar care a luat o imagine amănunţită a vulcanilor din America Centrala şi de Sud, în timpul unui studiu asupra Pământului.
    Cercetătorii de la Universitatea Cornell au dezvoltat o formă de viaţă pe bază de metan, care nu are nevoie de oxigen şi care, teoretic, poate exista în mediul rece şi dur al lui Titan, satelitul giganticei planete Saturn.
    Agenţia Spaţială Rusă a anunţat lansarea unei rachete Proton-M care a plasat pe orbită un satelit, primul succes pentru lansator după o înfrângere răsunătoare în luna mai.