Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Sonda pierdută Beagle 2, găsită intactă pe Marte

    Robotul Beagle 2 construit de Regatul Unit pentru misiunea Agenţiei Spaţiale Europene, Mars Express şi considerat pierdut pe Marte încă din 2003, a fost descoperit acum în imaginile luate de Mars Reconnaissance Orbiter de la NASA.



    Imagine luată de HiRISE.


    Sonda trebuia să facă o coborâre lină pe suprafaţa prăfuită a planetei, folosind paraşute şi airbag-uri, dar nici un contact radio nu a putut fi stabilit vreodată. S-a presupus că a fost distrusă într-un impact de mare viteză.

    Un set de trei imagini luate de High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) arată sonda Beagle 2 intactă, desfăşurată parţial pe suprafaţa planetei. Ele arată că robotul a supravieţuit coborârii din 25 decembrie 2003, destul cât să întindă, cel puţin parţial, generatoarele solare.

    Analiza imaginilor indică o configuraţie parţial desfăşurata, cu capacul din spate încă ataşat şi paraşuta în apropiere. Beagle 2 este la limita de detecţie a HiRISE, camera foto cu cea mai mare rezoluţie care orbitează planeta Marte, datorită dimensiunilor sale mici, sub 2 metri.

    29 OCTOMBRIE 2021



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Primul nano-satelit al Africii de Sud, ZACUBE-1, a avut săptămâna trecută două întâlniri foarte strânse cu doi sateliţi dezafectaţi, după trei luni pe orbită. Satelitul a supravieţuit celor două întâlniri, dar nici el şi nici sateliţii dezafectaţi nu pot fi manevraţi.
    O echipă de la Universitatea Austin-Texas, din Statele Unite, a descoperit cea mai îndepărtată galaxie, şi în acelaşi timp, cea mai veche, ea formându-se la 700 milioane de ani după Big-Bang, adică atunci când Universul avea doar 5 la sută din vârsta sa de 13,8 miliarde de ani.
    O echipă de astronomi a descoperit o nouă planetă pitică în sistemul nostru solar. Ea este de 120 de ori mai departe de Soare decât Pământul.
    Agentia Spatiala din India a anuntat lansarea cu succes a rachetei PSLV-C20 (Polar Satellite Launch Vehicle) purtatoare a sapte sateliti. Racheta de 44,4 m inaltime, capabila sa transporte o masa de 229,7 t, a fost lansata de la centrul Sriharikota, situat pe o insula in largul coastelor statului indian Andhra Pradesh.
    Perseidele sunt un curent de meteori care apare în fiecare an în luna august. Anul acesta, maximul este în noaptea de 12 spre 13 august. Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopţii.
    Steaua KIC 8462852 fluctuează atât de mult în luminozitate, şi la intervale atât de neregulate, încât oamenii de ştiinţă nu reuşesc să determine ce cauzează acest fenomen.