Ştiri / Spaţiu |
Sonda Rosetta a făcut istorie
Robotul Philae de pe sonda spaţială europeană, Rosetta, a coborât pe cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko azi, 12 noiembrie 2014, în încercarea de a aduce lumină în misterele ce învăluie aceste relicve ale sistemului nostru solar.
Operations Center ESA din Darmstadt, Germania, a primit semnalul ce confirmă că Philae a aterizat pe cometă în zona Agilkia. Philae a fost lansat la ora 8:35 GMT la 22,5 km deasupra cometei.
De când a fost lansată în martie 2004, Rosetta a urmărit cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko mai mult de 10 ani, iar în acest timp a călătorit 7 trilioane de kilometri, trecând de Pământ, Marte şi doi asteroizi.
Este o misiune dificilă, în parte şi din cauza gravitaţiei scăzute de pe cometă, un munte de gheaţă de 4 km lăţime, ce poate face ca robotul să cadă pur şi simplu înapoi în spaţiu. Ca urmare, Philae va fi ancorat cu şuruburi şi harpoane pentru a-şi asigura poziţia.
De asemenea, topografia complicată a cometei ar putea face ca Philae să se izbească de stânci, să se răstoarne pe o pantă abruptă sau chiar să dispară într-o fisură.
Robotul va trimite imagini de la locul de aterizare, primele imagini luate vreodată de pe suprafaţa unei comete. El va rămâne activ pe suprafaţa cometei două zile şi jumătate, iar Rosetta, va rămâne pe orbită în jurul cometei până în 2015.
Se presupune că, cometele deţin indicii vitale cu privire la materialele care au intrat în compoziţia sistemului solar în urmă cu mai mult de 4,5 miliarde de ani.
O teorie susţine că ar putea fi responsabile de aducerea apei pe planete. O altă idee este faptul că acestea ar fi însămânţat Pământul cu chimia necesară pentru a ajuta apariţia vieţii.
GH. MĂNOIU | 12 NOIEMBRIE 2014