Ştiri / Spaţiu |
Sondele cu auto-replicare si explorarea galaxiei
GH. MĂNOIU | 1 MAI 2022
Cercetatori de la Edinburgh University au publicat un studiu ce se vrea un raspuns la Paradoxul Fermi: de ce nu am intalnit inca inteligenta extraterestra, daca ea este comuna in tot Universul. Dupa complicate calcule matematice bazate pe varsta Universului si pe tehnologii de zbor fezabile, ei au ajuns la concluzia ca sonde capabile sa se reproduca singure pot fi deja in sistemul nostru solar.
Sonde spatiale extraterestre care sa foloseasca campul gravitational al stelelor ca mijloc de propulsare ar putea fi in vecinatatea Soarelui. Dar si oamenii au realizat sondele spatiale Voyager care folosesc, ca mijloc de propulsie, campul gravitational al planetelor pe langa care trec.
Sondele spatiale capabile de auto-replicare, cunoscute sub numele de sonde von Neuman, ar putea, teoretic, fi trimise pentru a explora o stea si ar putea folosi materiale gasite in spatiu, praf stelar, gaze, pentru a crea replici ale ei insisi.
S-ar crea o flota de sonde ce ar folosi campul gravitational al stelei din apropiere ca pe o prastie, pentru a se lansa in spatiu, in timp ce sonda mama ar continua sa exploreze steaua propulsoare.
Sonda ar putea crea chiar replici modificate, capabile de altfel de misiuni. Imprimantele 3D sugereaza ca astfel de masini cu auto-replicare pot fi la indemana intr-un viitor nu prea indepartat.
Ipoteza ca astfel de sonde s-ar afla deja in sistemul nostru solar se bazeaza pe argumentul ca o civilizatie tanara tehnologic cum este cea de pe Pamant, are deja o sonda care a ajuns la marginea Sistemului Solar.
Civilizatii mai avansate tehnologic din Calea Lactee ar fi putut lansa sonde asemanatoare cu milioane de ani inainte.
Astfel de sonde cu auto-replicare ar putea sa se raspandeasca in intreaga galaxie in cateva milioane de ani calatorind cu viteza de 10 % din viteza luminii. Timpul relativ scurt de explorare, comparativ cu varsta Pamantului, justifica existenta Paradoxului Fermi.
Faptul ca nu s-au vazut astfel de sonde poate fi din lipsa unei tehnologii adecvate pentru detectare si din cauza vastitatii spatiului extra-stelar. De asemenea, ar putea avea un astfel de design incat noi nici sa nu stim dupa ce sa ne uitam.