Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    SpaceX va aduce acasă astronauții blocați pe ISS, în februarie 2025, anunță NASA

    NASA a anunțat la o conferință de presă că Sunita Williams și Barry Wilmore se vor întoarce acasă de la Stația Spațială Internațională (ISS) cu o navă spațială SpaceX Crew Dragon în februarie 2025.



    Nava echipajului Starliner a lui Boeing apropiindu-se de stația spațială. Imagine: Bob Hines/NASA


    Boeing Starliner, nava spațială despre care se aștepta să transporte echipajul de la ISS la începutul lunii iunie 2025, s-ar întoarce pe Pământ „fără echipaj” -- cu pilot automat cu aterizare planificată într-un deșert din New Mexico -- posibil luna viitoare, a anunţat NASA.

    În drumul său către ISS, Starliner s-a confruntat cu scurgeri de heliu și cu mai multe defecțiuni ale propulsorului.

    Zborul de testare Starliner a fost prima misiune spațială cu echipaj a companiei Boeing; trei încercări anterioare pentru această misiune cu echipaj eșuaseră.

    Cei doi astronauți NASA au fost lansați în timpul zborului de testare cu echipajul Starliner, pe 5 iunie 2024, pentru ceea ce se aștepta să fie doar o misiune de opt zile pe ISS, dar datorită dificultăţilor înregistrate, astronauții vor rămâne la ISS timp de câteva luni.

    O misiune de succes este o cerință pentru a certifica Starliner pentru Programul de echipaj comercial al NASA.

    NASA a spus că SpaceX ar putea părăsi Pământul în septembrie 2024 pentru misiunea planificată Crew-9, având doar doi astronauţi la bord, astfel încât celelalte două locuri libere să fie disponibile pentru întoarcerea pe Pământ, în februarie 2025, a astronauţilor blocați pe ISS.

    Crew Dragon de la SpaceX – certificat în 2020 – va suferi câteva modificări înainte de a fi lansat pe 24 septembrie 2024.

    Pregătirea pentru a-i aduce pe Williams și Wilmore acasă la familiile lor include încărcătură suplimentară, ajustarea scaunelor pentru Dragon și costume spațiale specifice pentru cei doi astronauți.

    Până în prezent, SpaceX a finalizat nouă zboruri cu echipaj în spațiu pentru NASA și mai multe zboruri comerciale.

    5 SEPTEMBRIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Instrumentul ANDES va fi instalat pe telescopul extrem de mare al ESO, aflat în prezent în construcție în deșertul Atacama din Chile. Va fi folosit pentru a căuta semne de viață în exoplanete și pentru a căuta primele stele. De asemenea, va testa variațiile constantelor fundamentale ale fizicii și va măsura accelerația expansiunii Universului.
    Gheața a fost detectată în regiunea Tharsis, cea mai mare zonă vulcanică a lui Marte, care include Olympus Mons, cel mai înalt vulcan din sistemul solar.
    China a lansat o sondă lunară care urmează să aterizeze pe partea îndepărtată a Lunii și să se întoarcă cu mostre care ar putea oferi informații despre diferențele geologice și de altă natură între această regiune mai puțin explorată și partea apropiată, mai cunoscută.
    Astronomii au descoperit trei luni noi, necunoscute până acum în sistemul nostru solar — două luni suplimentare care înconjoară planeta Neptun și una în jurul planetei Uranus.
    India a devenit prima țară care a coborât cu succes o navă spațială în apropierea polului sud lunar și a patra țară care a coborât pe Lună (după Uniunea Sovietică, SUA și China).
    O rachetă indiană a fost lansată în spațiu pentru a ateriza un rover robotizat pe o parte neexplorată a Lunii.