Ştiri şi informaţii din toată lumea. 22 decembrie 2024

    Spaţiu

    Două planete care orbitează în jurul unei stele asemănătoare Soarelui nostru ar putea susţine viaţa, potrivit unor noi cercetări. »
    Viitorii coloniştii ai Planetei Roşii ar putea mânca ridichi, mazăre, secară şi tomate produse local. »
    De la primii sateliti trimisi pe Luna s-a observat un fenomen ciudat: aparatele ce orbitau in jurul Lunii coborau spre orbita lunara cand treceau pe deasupra unor cratere sau bazine de impact, si se ridicau apoi spre orbita initiala. »
    Cercetătorii de la Institutul Niels Bohr al Universităţii din Copenhaga spun că Marte are mii de gheţari îngropaţi sub suprafaţa sa prăfuită, care conţin suficientă apă îngheţată cât să acopere planeta cu un strat de gheaţă gros de 1,1 metri. »
    Oamenii de ştiinţă au acum o estimare bună pentru vârsta unuia dintre cele mai neobişnuite sisteme planetare descoperite până în prezent - TRAPPIST-1, un sistem de şapte lumi de mărimea Pământului ce orbitează o stea pitică ultra-rece, la aproximativ 40 de ani-lumină. »
    Deşi mai aproape de Pământ decât Marte, Venus nu a fost niciodată considerată drept o destinaţie pentru astronauţi, datorită condiţiilor infernale de pe planetă. »
    Robotul Beagle 2 construit de Regatul Unit pentru misiunea Agenţiei Spaţiale Europene, Mars Express şi considerat pierdut pe Marte încă din 2003, a fost descoperit acum în imaginile luate de Mars Reconnaissance Orbiter de la NASA. »
    Centrul NASA pentru Studierea Obiectelor Apropiate de Pământ urmăreşte un asteroid uriaş care se va apropia de orbita Pământului pe 22 mai 2020. »
    Un asteroid de dimensiuni mari va trece aproape de Pământ miercuri 29 aprilie 2020, oferind astronomilor o oportunitate excepţională de a studia obiectul cu o lăţime de 2 km. »
    Un mic asteroid recent descoperit, sau poate o cometă, pare să provină din afara sistemului solar sau din altă parte a galaxiei noastre. Dacă este aşa, ar fi primul obiect interstelar care va fi observat şi confirmat de astronomi. »
    O epocă palpitantă în explorarea sistemului nostru solar s-a încheiat vineri 15 septembrie 2017, când nava spaţială Cassini a intrat în atmosfera lui Saturn, terminând turneul de 13 ani al planetei cu inele. »
    Un asteroid, de mărimea unei case, va trece pe 12 octombrie 2017 la doar 44000 km de Pământ. »
    Astronomii de la Universitatea de Stat Columbus din Ohio, Statele Unite, au descoperit o exoplanetă numită KELT-9b, cea mai fierbinte planetă gigantică de gaze care a fost găsită până acum. »
    Sonda Cassini de la NASA este în contact cu Pământul, după ce a trecut pentru prima dată în 26 aprilie 2017 prin spaţiul îngust între planeta Saturn şi inelele sale, o regiune neexplorată până acum. »
    Un asteroid relativ mare va trece prin apropierea Pământului pe 19 aprilie, la o distanţă de aproximativ 1,8 milioane kilometri, cam 4,6 ori distanţa Pământ - Lună. »
    Această imagine compusă a Pământului şi lunii sale, aşa cum se văd de pe Marte, combină cea mai bună imagine a Pământului cu cea mai bună imagine a Lunii din patru seturi de imagini luate de Mars Reconnaissance Orbiter. »
    Un asteroid având un diametru de 11 până la 34 metri, aproximativ de mărimea a 10 elefanţi africani, a trecut extrem de aproape de Pământ, la o distanţă de doar jumătate din cea până la Lună. »
    Folosind datele gravitaţionale transmise de sonda Cassini, cercetătorii de la Observatorul Regal din Belgia spun că Dione, satelit al planetei Saturn, ar putea avea un ocean cu potenţial de viaţă, sub suprafaţa sa. »
    Sonda spaţială Juno de la NASA a executat cu succes prima dintre cele 36 de rotaţii orbitale în jurul lui Jupiter. Ea a trecut la numai 4200 km deasupra norilor învolburaţi ai lui Jupiter, cu o viteză de 208000 kilometri pe oră. »
    Un puternic semnal radio, detectat de un telescop rusesc care analiza bolta cerească, prezintă caracteristici care sugerează o transmisie inteligentă, dar ar putea fi, la fel de bine, o interferenţă radio sau rezultatul unui fenomen natural. »
    Oamenii de ştiinţă au anunţat descoperirea planetei Proxima b, cam de mărimea Pământului, aflată pe orbită în jurul unei stele apropiate de Soarele nostru şi care ar putea fi locuibilă. »
    Astronomii au descoperit în apropierea planetei Neptun un obiect care se roteşte în jurul Soarelui pe o orbită perpendiculară pe planul celorlalte orbite planetare şi în direcţia opusă restului planetelor. »
    NASA intenţionează să lanseze o sondă spre asteroidul Bennu, asteroid pe care se pot găsi fundamentele vieţii organice, dar care are şi o probabilitate mare de a lovi Pământul în secolul următor. »
    Unul dintre cele mai mari cratere ale Lunii a fost creat de un asteroid, cu un diametru de 250 km, care a lovit suprafaţa Lunii în urmă cu aproximativ 3,8 miliarde de ani, formând Mare Imbrium, cunoscut sub numele de ochiul drept al "Omului din Lună". »
    Radiotelescopul MeerKAT din Africa de Sud şi-a dovedit potenţialul dând primele sale imagini care dezvăluie 1300 de galaxii într-un colţ îndepărtat al Universului în care numai 70 de galaxii erau cunoscute până acum. »
    Camera instalată la bordul sondei Juno este operaţională şi trimite date după ce nava s-a plasat pe orbită în jurul celei mai mari planete a sistemului nostru solar, Jupiter. »
    După o călătorie de aproape cinci ani spre cea mai mare planetă a sistemului nostru solar, sonda Juno trimisă de NASA a fost plasată cu succes pe orbita lui Jupiter. »
    China a lansat o nouă generație de rachete, parte integrantă a programului său spaţial ambiţios. »
    Un telescop instalat la observatorul din Munții Saian din Rusia şi-a început misiunea de avertizare timpurie a oamenilor de ştiinţă în legătură cu rocile spaţiale care trec în apropierea planetei noastre. »
    Telescopul spaţial Kepler a identificat 4302 potenţiale planete. Pentru 1284 dintre ele, probabilitatea de a fi o planetă este mai mare de 99 la sută. »
    Mercur, cea mai mică planetă din Sistemul Solar, a trecut între Pământ şi Soare pe 9 mai 2016, într-un tranzit care se întâmplă doar de 13 - 14 ori, într-o sută de ani. »
    Un mic asteroid, care în urmă cu doi ani a trecut prin apropierea Pământului la o distanţă de aproximativ 2 milioane kilometri, se va apropia din nou de planeta noastră. »
    O mare minge de foc din spaţiu s-a prăbuşit în Atlantic la începutul acestei luni. »
    Construcţia telescopului sferic cu apertură de cinci sute de metri se va încheia până în septembrie 2016, în provincia Guizhou din sudul Chinei, când va deveni cel mai mare radiotelescop de pe Pământ. »
    Compania SpaceX a aterizat racheta sa pe verticală pe Pământ după ce a trimis 11 sateliţi pe orbită, un pas important în dezvoltarea unor călătorii în spaţiu mai ieftine. »






    TE-AR MAI PUTEA INTERESA: