Spaţiu
Oamenii de ştiinţă au calculat că Marte va zdrobi mica sa lună Phobos, un eveniment ce va avea loc peste milioane de ani. »
O minge de foc imensă a fost văzută pe cer asupra oraşului rus Chita, în apropiere de graniţa cu China. Obiectul zburător neidentificat, cel mai probabil un meteorit, a făcut trei flash-uri luminoase înainte de a arde. »
Primele date transmise de misiunea MAVEN de la NASA sugerează că exploziile solare sunt principalul factor care a dus la pierderea atmosferei de pe planeta Marte schimbându-i climatul din unul cald şi umed în cel de astăzi, rece şi arid. »
Un obiect spaţial neidentificat se va prăbuşi pe Pământ sau se va dezintegra în atmosferă vineri 13 noiembrie 2015, în Oceanul Indian, la aproximativ 65 km de coasta de sud din Sri Lanka. »
Fragmente dintr-o cometă au explodat peste sudul Spaniei luminând cerul ca o lună plină. »
Pe 31 octombrie 2015, chiar în ziua de Halloween, un asteroid, cu un diametru de 400 metri, va trece prin apropierea Pământului, putând fi văzut cu ajutorul telescoapelor de către astronomii amatori. »
Un asteroid destul de mare, care, dacă ar lovi planeta noastră ar genera un dezastru, se îndreaptă spre Pământ, dar va trece la 25 de milioane de kilometri, o distanţă mică la standardele spaţiului. »
În noaptea de 27 spre 28 septembrie 2015, se va produce o eclipsă totală de Lună, vizibilă din toată ţara. »
Nava spaţială Soyuz TMA-18M, aflată în drum spre Staţia Spaţială Internaţională, a trebuit să efectueze o manevră de evitare pentru a nu se ciocni cu un fragment dintr-o veche rachetă japoneză. »
Ploaia de meteori Perseidele este un eveniment anual, dar astronomii cred că în acest an ar putea fi ceva mai bine pusă în valoare de un cer mai închis la culoare, prin absenţa luminii Lunii care intră în faza de Lună nouă. »
O imagine NASA luată de roverul Curiosity în iulie 2015 de pe Marte, face iar imaginaţia să o ia razna. Fotografia arată o formaţiune de piatră şi în faţa a ceea ce poate fi un fel de peşteră, pare o fiinţă. Unii spun că pare un monstru crab venit dintr-o poveste science-fiction. »
O minge masivă de foc a trecut peste Argentina, colorând cerul în verde, un spectacol care a durat câteva secunde. »
Ufologii pretind că o navă spaţială extraterestră masivă, de dimensiunea statului american Idaho, a fost reperată în imaginile recente luate de NASA la coroana solară în programul SOHO. »
Un asteroid despre care se crede că ar conţine 90 milioane tone de platină în nucleul său, precum şi alte materiale rare şi preţioase, va trece duminică în apropierea planetei noastre. »
Sonda spaţială New Horizons, lansată de NASA în 2006, a ajuns săptămâna aceasta la cea mai mică distanţă de planeta pitică Pluto. »
Sonda Philae ar putea sta pe partea de sus a vieţii microbiene extraterestre de pe cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, dar nu poate căuta dovezi în acest sens. »
O navă spaţială cargo Progress, fără pilot, care a decolat de la aerodromul Baikonur în scopul reaprovizionării Staţiei Spaţiale Internaţionale, după eşecul altor două nave de aprovizionare, a andocat cu succes. »
Sonda Dawn, care survolează planeta pitică Ceres, cel mai mare corp ceresc din centura principală de asteroizi dintre Marte şi Jupiter, a oferit mai multe indicii despre petele luminoase misterioase şi a dezvăluit existenţa unui vârf în formă de piramidă într-un peisaj relativ plat. »
O rachetă privată a SpaceX, care avea o misiune de rutină de alimentare la Staţia Spaţială Internaţională, a explodat în aer la scurt timp după ce a fost lansată de la Cape Canaveral din Florida. »
Oceanul subteran descoperit de curând pe luna îngheţată a lui Saturn, Enceladus, este similar cu unele dintre lacurile sărate de pe Pământ, care poartă viaţă. »
O rachetă purtătoare rusească Proton-M care transporta un satelit mexican s-a defectat şi s-a prăbuşit în Siberia, la scurt timp de la lansare. »
Un asteroid cu diametrul ceva mai mare de 1,3 km va trece foarte aproape de Pământ pe 14 mai 2015. Un impact cu un corp de o asemenea dimensiune ar fi devastator pentru viaţa de pe planeta noastră, dar asteroidul va trece la o distanţă sigură, fără să producă nici un fel de pagube. »
Roverul marţian Curiosity a înregistrat acest apus de soare la sfârşitul celei de a 956-a zi a misiunii sale pe Marte, de la locaţia sa din Gale Crater. »
Pluto ar putea avea o calotă de gheaţă polară, conform celor mai recente imagini trimise de sonda New Horizons de la NASA, care se apropie de planeta pitică. »
Rusia a abandonat misiunea fără pilot, de 51 milioane dolari, care trebuia să aprovizioneze Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Nava cargo Progress M-27M, care transporta aproape 3 tone de bunuri, nu a putut să acosteze pe ISS, din cauza problemelor apărute după lansare. »
Din 30 aprilie 2015, Mercur are un nou crater. Sonda Messenger, călătorind cu 3,91 kilometri pe secundă, s-a ciocnit cu suprafaţa planetei şi a creat un crater estimat la 16 metri diametru. »
Roverul Curiosity a făcut prima detectare de azot pe suprafaţa lui Marte. Azotul este esenţial pentru toate formele de viaţă cunoscute, deoarece este folosit în blocurile de molecule mari, cum ar fi ADN şi ARN. »
Asteroidul 2014-YB35, cu un diametru de 1000 metri, urmează să treacă în apropierea Pământului cu o viteză de peste 37000 kilometri pe oră. »
Eclipsa de Soare de vineri, 20 martie 2015, prima vizibilă din Europa după cea din 1999, nu a reuşit să impresioneze, vederea ei fiind împiedicată de vremea mohorâtă. »
Eclipsa solară parţială din 20 martie 2015 este un test fără precedent pentru sistemul energetic european, prin reducerea semnificativă a producţiei fotovoltaice, ţări precum Germania şi Italia având un număr mare de unităţi solare. »
Un meteorit imens a luminat cerul peste vestul Austriei, în Tirol şi Vorarlberg şi peste părţi din Elveţia, Bavaria şi estul Franţei. »
Pe 20 martie 2015, va avea loc o eclipsă totală de Soare vizibilă din interiorul unui coridor larg care traversează Atlanticul de Nord, Marea Nordului şi Marea Norvegiei. Cea mai lungă durată a eclipsei va fi de 2 minute şi 46 secunde, în largul coastelor Insulelor Faroe. »
O mare minge de foc a luminat cerul deasupra statului american Pennsylvania, deplasându-se cu o viteză de peste 72000 kilometri pe oră. »
O ceaţă misterioasă care s-a ridicat deasupra planetei Marte nu şi-a găsit nici o explicaţie până acum. »
Zborul spaţial fără întoarcere planificat pentru 2024 către Planeta Roşie, pare să fie lozul cel mare pentru cei peste 200000 de candidaţi înscrişi de la publicarea anunţului, în august 2013. »