Ştiri şi informaţii din toată lumea. 22 decembrie 2024

    Spaţiu

    Folosind telescopul Kepler de la NASA, astronomii au descoperit prima planetă de mărimea Pământului, denumită Kepler-186f, care orbitează în jurul unei stele în zona locuibilă, zonă în care apa ar putea fi lichidă pe suprafaţa planetei. »
    Imaginile luate pe Marte în regiunea Kimberley de roverul Curiosity de la NASA pe 2 şi pe 3 aprilie 2014 includ spoturi luminoase, care ar putea fi din cauza Soarelui care se reflectă de pe o suprafaţă de stâncă sau razelor cosmice care izbesc direct detectorul camerei, afirmă specialiştii de la Jet Propulsion Laboratory. »
    O lumină vizibilă pe o imagine luată de una dintre camerele de la bordul roverului NASA Curiosity pe Marte a aprins spiritele privind omuleţii verzi, speculându-se ideea unei vieţi subterane pe Marte care foloseşte lumina aşa cum o folosim şi noi. »
    Sonda Cassini de la NASA a descoperit că satelitul lui Saturn, Enceladus, adăposteşte un ocean subteran de apă lichidă. Cercetătorii privesc acum micuţa lună a îndepărtatei planete ca pe o potenţială casă pentru microbi extratereştri. »
    Primul nano-satelit al Africii de Sud, ZACUBE-1, a avut săptămâna trecută două întâlniri foarte strânse cu doi sateliţi dezafectaţi, după trei luni pe orbită. Satelitul a supravieţuit celor două întâlniri, dar nici el şi nici sateliţii dezafectaţi nu pot fi manevraţi. »
    Roverul chinez Yutu a intrat în cea de-a treia hibernare planificată, dar problemele pe care le are cu controlul părţii mecanice şi care ar putea paraliza vehiculul sunt încă nerezolvate. »
    Primul model la scară reală al noii rachete ruseşti, cea mai mare din epoca post-sovietică, a plecat spre rampa de lansare din centrul spaţial Plesetsk. Angara va completa racheta Soyuz, rămasă singurul vehicul din lume capabil să transporte astronauţi la Staţia Spaţială Internaţională. »
    Oficiali de la Agenţia Spaţială Rusă au anunţat că satelitul Kosmos-1220, un dispozitiv militar rus dezafectat, care era programat să se prăbuşească pe Pământ ieri, a ars la intrarea în atmosfera terestră, la ora 01:58 GMT. »
    Cercetătorii de la NASA au determinat că ciudata piatră ce seamănă cu o gogoaşă cu jeleu, numită Pinnacle Island şi care a produs o adevarată furtună în media acum ceva timp, este o bucată dintr-o stâncă mai mare care a fost ruptă şi mutată din loc atunci când roata roverului a trecut peste ea. »
    O echipă condusă de astronomi de la Research School of Astronomy and Astrophysics din cadrul Australian National University, a descoperit cea mai veche stea cunoscută în Univers, care s-a format în urmă cu 13,7 miliarde de ani, la aproximativ 200 milioane de ani după Big Bang. »
    Activitatea Soarelui a scăzut la minimul ultimilor 100 de ani, derutând oamenii de ştiinţă şi anunţând o posibilă nouă mini-glaciaţiune. »
    O piatră misterioasă a apărut, la începutul lunii ianuarie 2014, în faţa roverului Opportunity de la NASA, care explorează suprafaţa planetei Marte. Experţii au declarat că originea, aspectul şi compoziţia obiectului sunt total neobişnuite. »
    India a păşit în rândul ţărilor care au folosit tehnologia complexă, de ultimă oră, racheta cu motor criogenic, realizată în totalitate in ţară. Racheta de 415 tone a purtat pe orbită un satelit de comunicaţii de două tone. Această tehnologie foloseşte drept combustibil un amestec de hidrogen şi oxigen lichid super-racit şi până acum a fost dezvoltată doar de câteva ţări. »
    Quadrantidele sunt primul spectacol astronomic al anului. Este curentul de meteori cu maximum în ziua de 3 sau 4 ianuarie 2014. »
    Sonda Mars Express de la ESA, Agenţia Spaţială Europeană, care a intrat pe orbită în jurul Planetei Roşii acum zece ani, s-a apropiat cel mai mult de Phobos, luna cea mare a planetei Marte, la sfârşitul lunii decembrie 2013. Ea a trecut la 45 km de suprafaţa corpului ceresc. »
    Observaţiile spectroscopice ale lui Hubble au arătat un exces de oxigen şi hidrogen în zona polului sud al Europei, satelit al planetei Jupiter, semn al unor erupţii puternice de vapori de apă. Cercetările anterioare arătaseră existenţa unui ocean situat sub crusta groasă de gheaţă. »
    Sonda Chang'e - 3, lansată de China, având la bord primul rover lunar chinez, a aselenizat cu succes în noaptea de vineri spre sâmbătă, marcând prima misiune chineză cu o navă spaţială ce coboară uşor pe suprafaţa unui corp extraterestru. »
    Ploaia de meteoriţi Geminidele este un curent de meteori anual, extrem de regulat. Este numit după constelaţia Gemini, de la care aparent provine. Anul acesta, de pe 4 decembrie ploaia de meteoriţi a început să crească în intensitate şi va ajunge la apogeu în noaptea de 13 spre 14 decembrie, cu 50 până la 100 de meteori pe oră. »
    Cometa ISON nu mai este. Unele comete iubesc căldura, zboară în apropierea Soarelui şi se încarcă cu căldura solară, apoi devin vizibile cu ochiul liber pe cerul nopţii, într-un spectacol de neuitat. Dar ISON nu a fost printre acestea. Ea a fost distrusă de apropierea de Soare şi rămăşiţele ei nu mai sunt vizibile. »
    Lansată la bordul unei rachete purtatoare Long March-3B, de la Xichang Satellite Launch Center din provincia Sichuan în sud-vestul Chinei, sonda va aseleniza la jumătatea lunii decembrie şi va fi prima navă spaţială a Chinei care va atinge lin suprafaţa unui corp extraterestru. Este şi prima sondă lunară lansată în secolul 21. »
    În primul rând, vine de la marginea sistemului solar şi păstrează gheaţa primordială din care s-a format acum patru miliarde şi jumătate de ani. A călătorit cinci milioane şi jumătate de ani pentru a ajunge în interiorul sistemului solar şi se va apropia extrem de mult de Soare. Această apropiere o va face foarte luminoasă şi usor de observat chiar cu ochiul liber la începutul lunii decembrie. »
    Echipa formată din Ovidiu Tercu și Alex Dumitriu de la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați a descoperit, în noaptea de 29 spre 30 octombrie 2013, un asteroid care a primit denumirea 2013 UX11. »
    Cu miliarde de ani în urmă, Marte era o lume foarte diferită de cea de acum. Apa curgea în râuri lungi şi o atmosferă groasă păstra o temperatură favorabilă vieţii. »
    După GOCE, SMOS şi CryoSat care au furnizat informaţii noi cu privire la gravitaţia Pământului, umiditatea solului, salinitatea oceanului şi gheaţa, Swarm este dedicat identificării şi măsurării, foarte precise, a diferitelor semnale magnetice care provin din miezul Pământului, manta, crustă, oceane, ionosferă şi magnetosferă, care împreună formează câmpul magnetic din jurul Pământului. »
    Ploaia de meteori Leonidele, va avea anul acesta maximul în noaptea de 17 noiembrie, când se speră că se vor putea vedea 10-20 meteori pe oră, deşi Luna Plină va străluci toată noaptea. Leonidele au început în 6 noiembrie şi se termină pe 21, cu un maximum în 16, 17 sau 18. Ele sunt resturile cometei Temple-Tuttle, ce a trecut la periheliu în 1998. »
    Sonda indiană Mars Orbiter Spacecraft, destinată să orbiteze planeta Marte pe o orbită eliptică, a fost lansată cu o rachetă PSLV - C25, marţi, 5 noiembrie 2013 de la Satish Dhawan Space Centre SHAR, Sriharikota, India. »
    În noaptea de 18 spre 19 octombrie 2013 va avea loc o eclipsă de Lună prin penumbră, adică Luna va trece prin penumbra Pământului. Este ultima eclipsă din acest an. »
    O echipă de specialişti de la Universitatea Sheffield, din Marea Britanie, a descoperit organisme mici ce ar fi putut veni din spaţiu, după ce au trimis un balon special în stratosferă, la 27 km altitudine. Experimentul a avut loc în perioada ploii de meteoriţi numită Perseide şi se va repeta luna aceasta, în octombrie, pentru a coincide cu ploaia de meteoriţi adusă de cometa Haley. »
    Prima mostră de sol analizată de roverul Curiosity de la NASA a arătat că materialele de la suprafaţa planetei Marte conţin două procente de apă. Când a fost încălzită, proba a eliberat cantităţi semnificative de dioxid de carbon, oxigen şi compuşi de sulf. »
    Sonda spaţială Voyager 1 de la NASA a atins, după 36 de ani, spaţiul interstelar, la aproximativ 19 miliarde km de Soare. Voyager călătoreşte de aproape un an prin gaz ionizat prezent în spaţiul interstelar, în afara balonului solar, dar într-o zonă în care efectele Soarelui mai sunt încă prezente. »
    După mai bine de patru ani de cartografiere a gravitaţiei Pământului, satelitul GOCE va intra curând în atmosferă. La mijlocul lunii octombrie, misiunea va ajunge la sfârşit, satelitul rămânând fără combustibil. El va începe să coboare de la altitudinea de 224 km. Cea mai mare parte se va dezintegra în atmosferă, dar vor fi şi bucăţi care vor atinge suprafaţa Pământului. »
    Folosind telescopul ESO din Brazilia, o echipă internaţională de astronomi a identificat steaua HIP 102152, situată la 250 ani-lumină de Pământ, asemănătoare Soarelui, dar cu patru miliarde de ani mai bătrână. Acest lucru este o şansă de a vedea cum va arăta Soarele când va avea acea varstă. »
    NASA a început procedura de lansare a misiunii spaţiale Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE) care va orbita Luna pentru a colecta informaţii detaliate referitoare la atmosferă şi la rolul pe care îl joacă praful lunar. »
    Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology au descoperit o exoplanetă de mărimea Pământului, numită Kepler 78b, la 700 de ani–lumină de noi, care se roteşte în jurul stelei sale în doar 8,5 ore. Planeta este şi foarte aproape de steaua în jurul căreia orbitează, la doar de trei ori raza stelei, şi aceasta face ca temperatura la suprafaţa ei să fie de peste 2700 grade Celsius. »
    Cercetările NASA au găsit apă blocată în granulele minerale de pe suprafaţa Lunii, apă ce provine de la o sursă necunoscută aflată adânc sub suprafaţă. Studiile anterioare au relevat existenţa apei în rocile colectate de misiunile Apollo, dar s-a crezut că este vorba de o contaminare cu apă terestră. »






    TE-AR MAI PUTEA INTERESA: