Ştiri şi informaţii din toată lumea. 21 noiembrie 2024

    Spaţiu

    Telescopul spaţial Hubble a descoperit o nouă lună ce orbitează planeta Neptun. Luna, numită S/2004 N 1, cu puţin peste 19 km în diametru, este cea mai mică dintre cei 14 sateliţi ai planetei. Este atât de mică, incât a scăpat sondei spaţiale Vozager 2 care a trecut în 1989 pe lângă Neptun şi a fotografiat în amănunt sistemul de luni şi inele. »
    Folosind telescopul elvetian Euler de 1,2 metri de la Observatorul ESO La Silla din Chile astronomii au descoperit un nou tip de stea variabila, bazandu-se pe detectarea modificarilor foarte mici de luminozitate a stelelor dintr-un grup. »
    In fotografiile facute de roverul Opportunity pe 28 martie 2013 se vad pete minerale argiloase intr-o stanca veche, pe marginea Craterului Endeavour, ceea ce sugereaza ca apa cu un pH neutru, favorabila vietii, a curs candva prin acea zona. »
    Pe 31 mai 2013, asteroidul 1998 QE2 a trecut in apropierea Pamantului, la o distanta de 5800000 km, de 15 ori distanta dintre Pamant si Luna, prilej pentru alarmistii planetei sa anunte din nou sfarsitul lumii. Asteroidul n-a venit singur ci insotit de o luna. El a putut fi urmarit cu telescoapele radar si s-au putut obtine imagini de suprafata. »
    Cometa ISON, in drumul sau pe langa Soare, va lasa un nor de praf fin, ce se estimeaza ca va cadea in atmosfera Pamantului si va face norii de gheata de la poli sa lumineze intr-o frumoasa culoare albastru-electric. »
    Cea mai recenta traiectorie a cometei 2012 A1 (Siding Spring), calculata de Near-Earth Object Program Office de la NASA's Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California, indica ca cometa va trece la 110000 km de planeta Marte sau chiar mai aproape. In acest moment, un impact cu Planeta Rosie are o probabilitate de 1 la 120000. »
    Misiunea Kepler de la NASA a anuntat descoperirea a doua sisteme planetare noi ce includ planete ce se afla in "zona locuibila" – plaja de distanta de la o stea unde temperatura la suprafata planetei ce orbiteaza ar putea fi potrivita ca apa sa existe in stare lichida. Cele doua sisteme planetare nou descoperite sunt Kepler-62 si Kepler-69. »
    Scanari radar ale planetei Marte au dezvaluit pentru prima data o imagine 3D a canalelor sculptate de ape, ingropate sub suprafata Planetei Rosii. Cea mai mare parte a canalelor sapate in ultimii 500 milioane ani apartin sistemului Marte Vallis, lung de 1000 km. Probabil Marte Vallis ar putea oferi informatii despre o perioada cand planeta nu era asa rece si uscata. »
    Cometa Pan-STARRS, cunoscuta oficial ca cometa C/2011 L4, va trece la inceputul lunii martie, la aproximativ 161 milioane km distanta de Pamant. Specialistii se asteapta ca aceasta sa devina vizibila cu ochiul liber, la fel de stralucitoare ca stelele din Carul Mare. Cele mai bune date cand se va putea vedea sunt 12 si 13 martie 2013, la apusul soarelui, in partea de vest a cerului, nu departe de Luna in crestere. »
    Naveta spatiala pentru transport marfa Dragon, purtata de o racheta Falcon 9, a fost lansata vineri, de la Cap Canaveral, Florida, catre Statia Spatiala Internationala. Dupa desprinderea de racheta purtatoare naveta a avut probleme cu propulsia si a fost lasata in deriva ratand intalnirea programata cu Statia Spatiala. »
    Agentia Spatiala din India a anuntat lansarea cu succes a rachetei PSLV-C20 (Polar Satellite Launch Vehicle) purtatoare a sapte sateliti. Racheta de 44,4 m inaltime, capabila sa transporte o masa de 229,7 t, a fost lansata de la centrul Sriharikota, situat pe o insula in largul coastelor statului indian Andhra Pradesh. »
    Cel mai mic satelit astronomic a fost proiectat si asamblat la Institutul pentru Studii Spatiale al Universitatii Toronto si lansat de la Centrul Spatial Satish Dhawan din Sriharikota, India. Cu a fost lansat si un alt satelit identic, proiectat tot in Canada, dar asamblat in Austria. Fiecare dintre cei doi sateliti este un cub cu latura de 20 cm si greutatea sub 7 kg. »
    Oamenii de stiinta au urmarit in ultimele zile formarea unui sistem de pete solare care a crescut rapid in diametru, ajungand sa fie de sase ori mai mare decat al Pamantului. Nu este exclus ca dimensiunile sale sa creasca. »
    Un meteorit a traversat cerul ca o minge de foc si a explodat deasupra orasului Celiabinsk din centrul Rusiei, la 1500 km est de Moscova. Meteoritul s-a vazut ca o minge de foc ce a lasat o urma alba pe cer. Martori oculari au spus ca explozia a fost atat de puternica, de parca un cutremur si un tunet ar fi lovit Pamantul in acelasi timp. »
    Un asteroid mic, numit DA14, va trece aproape de Pamant pe 15 februarie 2013. El va fi atat de aproape de Pamant incat orbita sa va fi in interiorul inelului satelitilor de comunicatii si geostationari, dar majoritatea satelitilor, inclusiv Statia Spatiala internationala vor fi sub orbita sa. Asteroidul se va afla la distanta cea mai mica de Pamant, de 27700 km, la ora 21:24 ora Romaniei si se va deplasa cu 7,8 km/secunda in directia sud-nord in raport cu Pamantul. »
    Un meteorit de origine marţiană care a căzut pe Pământ şi a fost descoperit în 2011 în deşertul Sahara a dus la descoperirea unor detalii noi, surprinzătoare, despre Planeta Roşie. »
    Săptămâna acesta, meteoriți care au orbitat sute de ani în jurul Soarelui vor arde pe cer, la 80 km altitudine, urmând să intre în atmosfera Pământului cu viteza de aproximativ 145000 km/h. Intensitatea maximă va fi pe 3 ianuarie, la ora 16:00 ora României, când vor fi mai mult de 80 de stele cazătoare pe oră. »
    Obiectul ceresc face parte din centura principala de asteroizi, o regiune din Sistemul Solar situata intre planetele Marte şi Jupiter care adaposteste numeroase corpuri ceresti precum asteroizi si planete pitice. »
    In noaptea de 5 spre 6 mai, Luna s-a aflat la cea mai mica distanta de Pamant, fenomen numit Luna la perigeu. Acest fenomen a coincis cu faza de Luna Plina, care se produce o data la 29,5 zile. Simultaneitatea acestor doua fenomene, perigeu si Luna Plina, se produce o data pe an. Luna a mai fost la aceasta distanta de Pamant doar de cinci ori in ultimii 60 de ani, in anii 1955, 1974, 1992, 2005 şi 2011. »
    Satelitul NASA destinat studiului bioxidului de carbon din atmosfera terestra s-a prabusit in ocean, la scurt timp de la lansare . »






    TE-AR MAI PUTEA INTERESA: