Ştiri / Ştiinţă |
Specie de plantă dispărută, descoperită în chihlimbar
Biologii au descris o nouă specie de plantă dispărută, pe baza a două flori fosile, care au fost găsite prinse în bucăţi de chihlimbar, timp de cel puţin 15 milioane de ani. Ele au fost descoperite în statul american Oregon.
Planta, Strychnos electri, aparţine genului al cărui arbuşti, copaci şi viţe tropicale sunt renumite pentru producerea stricninei, o toxină mortală.
Cele două flori arată ca şi când tocmai au căzut din copac. Sunt complete, spre deosebire de cele mai multe fosile de plante găsite în chihlimbar, care sunt, de obicei, doar fragmente.
Cercetătorii estimează, pe baza vârstei chihlimbarului, că specimenele ar putea avea o vârsta de 15 până la 45 milioane ani.
Fiecare plantă are proprii săi alcaloizi, cu efecte diferite, unii mai toxici decât alţii. Cel mai faimos astfel de alcaloid, stricnina, este o toxină care a fost cândva baza a numeroase otrăvuri.
Dar aceste plante fac parte de asemenea din familia "asterid", care include mai mult de 80000 de plante cu flori, multe folosite ca hrană, de la cartofi şi mentă la floarea-soarelui şi boabe de cafea.