Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Spumă din cochilii de creveţi pentru oprirea sângerărilor

    Folosind un material derivat din cochilii de creveţi, oamenii de ştiinţă au dezvoltat o spumă care poate fi pulverizată direct pe o rană deschisă pentru a opri rapid sângerarea.



    Creveţi. Foto: Anthony Camp/Unsplash


    Pentru unele leziuni la nivelul membrelor, medicii pot aplica o presiune pentru a opri în mod eficient sângerarea. Problema este că nu întotdeauna compresia poate fi o opţiune.

    Hemoragia (pierderea de sânge severă) din leziuni traumatice este o cauză de deces pentru militarii în luptă şi pentru tinerii civili în violenţe stradale.

    Majoritatea hemoragiilor care se dovedesc fatale sunt non-comprimabile. În prezent, nu există nici o modalitate eficientă de a trata astfel de leziuni.

    O spumă pulverizabilă, pe bază de polimeri, poate fi eficientă în tratarea hemoragiilor din ţesuturile moi, fără nevoia de comprimare.

    Materialul activ din spumă este un chitosan modificat (biopolimer derivat din cochilii de creveţi şi alte crustacee), care leagă fizic celulele sanguine în clustere prin interacţiuni hidrofobe.

    Când spuma este pulverizată într-o cavitate deschisă se extinde şi formează o barieră de auto-susţinere, care contracarează expulzarea sângelui din cavitate.

    Cercetătorii au testat deja spuma la o sângerare la ficat la porci.

    Sângerarea a fost oprită în câteva minute, fără a fi nevoie de compresie externă. Pierderea de sânge a fost redusă cu 90 la sută.

    28 SEPTEMBRIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetările efectuate la Inserm, Université Paris Descartes, Franţa, au arătat că tutunul şi alcoolul fac o combinaţie ce cauzează cancere de gură, buze şi faringe.
    Starea dinţilor depinde de obiceiurile de igienă dietetică şi orală, nu de gene, potrivit unui nou studiu realizat la J. Craig Venter Institute care a analizat rolul pe care genele şi microbiomul oral îl joacă în formarea cavităţilor dentare.
    Participanţii la un studiu au stat să se uite direct unul în ochii celuilalt timp de 10 minute şi au văzut monştri, chipul rudelor lor, feţe de animale sau strămoşi decedaţi.
    Cercetătorii de la Centrul Tehnic de Cercetare din Finlanda au realizat o cameră hiper-spectrală care permite examinarea unei mari suprafeţe de piele în câteva secunde şi poate detecta cancerul de piele în stadii incipiente.
    Cercetătorii de la Harvard Medical School din Boston, Statele Unite, au modificat zeci de gene la porc, pentru a permite ca organele lor să fie transplantate la oameni.
    Un studiu al cercetătorilor britanici de la King's College London, arată că oamenii moderni au mult mai multe boli ale gingiilor decât predecesorii noștri, din cauza obiceiurilor moderne, cum ar fi fumatul, obiceiuri dăunătoare pentru sănătatea orală.