Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Mapamond

    Statuete vechi de 3800 ani descoperite în Peru

    Arheologii au descoperit trei statuete precolumbiene vechi de 3800 ani în situl arheologic Vichama aparținând anticei civilizaţii Caral, în nordul statului Peru.



    Piramide Caral.


    Cele trei statuete, realizate din lut, au fost găsite într-un coş de stuf legat cu fir de bumbac, în ruinele unei clădiri de pe situl arheologic.

    Situat pe coasta peruană, în apropiere de satul Vegueta, 130 km nord de Lima, acest sit arheologic aparţine civilizaţiei Caral, declarată patrimoniu cultural al Peru în 2008. Statuetele antropomorfe au fost probabil folosite în ritualuri religioase.

    Statuetele reprezintă un bărbat şi o femeie goi, vopsiţi în alb, roşu şi negru, reprezentând nobilimea din acel timp. O a doua femeie este acoperită cu vopsea albă cu buline roşii simbolizând o preoteasă.

    Echipa de cercetare a dezgropat de asemenea, două capete de sex feminin din noroi, ambalate în ţesături acoperite cu pene galbene, albastre şi portocalii.

    Civilizaţia Caral a apărut acum aproximativ 5000 de ani şi a fost o societate pre-columbiană complexă, care a inclus 30 de centre majore de populaţie de pe coasta de nord a statului Peru. Aceasta este cea mai veche civilizaţie cunoscută a Americii, care a lăsat în urmă o arhitectură impresionantă, inclusiv piramide şi amfiteatre.

    16 IUNIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Desene rupestre preistorice datând de-acum aproximativ 20000 de ani au fost descoperite în Cantabria, regiune din nordul Spaniei, considerată capitala europeană a artei pe stâncă.
    Arheologii croaţi de la Universitatea Zadar au anunţat recent că au descoperit un oraş scufundat, vechi de 3500 ani, care fusese port la Marea Adriatică, lângă Zadar, un oraş din sudul ţării.
    O echipa de cercetatori de la University of Houston si National Center for Airborne Laser Mapping, din Statele Unite, au trasat o harta a unei regiuni indepartate si neexplorate din padurea tropicala a Hondurasului si au gasit ruine ce pot apartine orasului pierdut Ciudad Blanca, cautat de secole.
    Arheologii din nordul Greciei au descoperit un schelet în mormântul de la Amphipolis ce datează din timpul lui Alexandru cel Mare, cel mai mare site arheologic de înmormântare din Grecia.
    Arheologii au descoperit o reşedinţă din secolul 6 î.Hr. aflată sub un palat în centrul Romei, o dovadă că oraşul antic a fost mult mai mare decât se credea anterior.
    O echipă internaţională de arheologi, care lucrează în Belize, a descoperit unul dintre cele mai mari morminte regale maya, care conţine un trup de bărbat, oase de animale, lame din obsidian şi panouri acoperite cu hieroglife.