Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Statutul social scăzut poate afecta sistemul imunitar
Un studiu efectuat la Universitatea Duke din Statele Unite sugerează că a fi situat în partea de jos a piramidei sociale afectează în mod direct sistemul imunitar crescând riscul de boli de inimă, diabet şi sănătate mintală.
Prăpastia în speranţa de viaţă dintre bogaţi şi săraci este imensă.
O parte din explicaţie este faptul că persoanele care provin din medii mai sărace sunt susceptibile de a avea un stil de viaţă rău, comportamente nesănătoase, inclusiv fumat, puţină mişcare şi diete care conţin aşa numita junk food.
Dar studiul actual, realizat pe primate, merge mai departe, arătând că statutul social scăzut, cu toţi factorii menţionaţi anterior daţi la o parte, mai are un impact asupra organismului.
O analiză detaliată a sângelui a pus în evidenţă 1600 de diferenţe în activitatea genelor implicate în imunitate, între subiecţii de la partea de sus şi de jos a societăţii.
Acestea fac ca sistemul imunitar să lucreze prea agresiv la cei situaţi în partea de jos, iar nivelurile ridicate de inflamaţie provocă daune colaterale organismului şi cresc riscul altor boli.
Poarta de acces prin care mediul social afectează sănătatea este mintea.
Fie că este vorba de comportamente nesănătoase sau stres, mintea este crucială. Statusul social este relativ şi aici s-ar putea lucra pentru a remedia unele dintre consecinţe.