Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Statutul social scăzut poate afecta sistemul imunitar

    Un studiu efectuat la Universitatea Duke din Statele Unite sugerează că a fi situat în partea de jos a piramidei sociale afectează în mod direct sistemul imunitar crescând riscul de boli de inimă, diabet şi sănătate mintală.



    Stratificare socială în 1911.


    Prăpastia în speranţa de viaţă dintre bogaţi şi săraci este imensă.

    O parte din explicaţie este faptul că persoanele care provin din medii mai sărace sunt susceptibile de a avea un stil de viaţă rău, comportamente nesănătoase, inclusiv fumat, puţină mişcare şi diete care conţin aşa numita junk food.

    Dar studiul actual, realizat pe primate, merge mai departe, arătând că statutul social scăzut, cu toţi factorii menţionaţi anterior daţi la o parte, mai are un impact asupra organismului.

    O analiză detaliată a sângelui a pus în evidenţă 1600 de diferenţe în activitatea genelor implicate în imunitate, între subiecţii de la partea de sus şi de jos a societăţii.

    Acestea fac ca sistemul imunitar să lucreze prea agresiv la cei situaţi în partea de jos, iar nivelurile ridicate de inflamaţie provocă daune colaterale organismului şi cresc riscul altor boli.

    Poarta de acces prin care mediul social afectează sănătatea este mintea.

    Fie că este vorba de comportamente nesănătoase sau stres, mintea este crucială. Statusul social este relativ şi aici s-ar putea lucra pentru a remedia unele dintre consecinţe.

    25 AUGUST 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Noi cercetări arată că ghimbirul pare a compensa efectele negative ale ardeiului iute, şi dacă sunt folosiţi împreună, cei doi compuşi ar putea inhiba dezvoltarea cancerului.
    Cercetătorii de la Scripps Institution of Oceanography, San Diego, au descoperit, pornind de la un microb din ocean, un nou compus chimic ce pare a fi baza unor noi tratamente pentru antrax şi pentru alte boli greu de tratat, cum este temutul Staphylococcus aureus rezistent la antibiotice.
    Cinci pesticide, glifosat, malation, diazinon, tetraclorvinfos şi paration au fost clasificate posibil cancerigene de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Glifosatul este substanţa activă din "Roundup", produs de gigantul chimic american Monsanto, unul dintre cele mai vândute erbicide.
    Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Madurai Kamaraj, Tamil Nadu, India, dovedeşte că expunerea cronică la insecticide organofosforice induce diabet zaharat şi toleranţă scăzută la glucoză, un diabet mediat de către bacteriile intestinale.
    Cercetătorii de la Universitatea Harvard din Massachusetts au descoperit că o structură a creierului, numită amigdala, este mai activă la persoanele care suferă de stres cronic, identificând astfel o legătură biologică între stres şi bolile de inimă.
    Conform unui recent studiu realizat la Universitatea Columbia, Statele Unite, virusul gripei, prezent în aer, poate fi eradicat fără afectarea ţesuturilor umane, prin utilizarea unor doze mici de lumină ultravioletă.