Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Stelele ar trebui sa consume mai putina sare

    GH. MĂNOIU | 7 IUNIE 2022

    Astronomii se asteapta ca stelele asemanatoare Soarelui sa arunce in spatiu cea mai mare parte a atmosferei lor, atunci cand sunt aproape de sfarsitul vietii.



    Grupul globular de stele NGC 6752. Foto: ESO


    Noile observatii facute de experti de la Monash University Centre for Astrophysics, Melbourne, asupra unui grup mare de stele, arata ca multe dintre ele nu ajung la acest stadiu.

    Echipa de cercetatori a constatat cum cantitatea de sodiu din stele a fost un bun prezicator al modului in care s-a incheiat viata lor.

    Modul de evolutie si de sfarsit al stelelor s-a considerat a fi cunoscut.

    Modele computerizate au prezis ca stele ce au o masa asemanatoare cu a Soarelui ar avea o perioada spre sfarsitul vietii numita AGB (asymptotic giant branch), cand are loc o explozie finala de ardere nucleara si arunca o mare parte din masa lor sub forma de gaz si praf.

    Acest material expulzat calatoreste departe in spatiu pentru a forma urmatoarea generatie de stele, pentru formarea de planete si chiar ingrediente pentru viata organica.

    Analiza documentelor de observatie mai vechi a dus la concluzia ca unele stele ar putea sari peste faza AGB.

    Cum aceasta era in contradictie cu modelele folosite pe computere, s-a pornit la studierea cu Telescopul Foarte Mare al ESO – principala organizatie interguvernamentala de astronomie din Europa – a luminii ce vine de la un grup globular de stele din constelatia sudica Pavo, ce contine stele din doua generatii diferite.

    Stelele din cele doua generatii se diferentiaza prin cantitatea de sodiu continuta. Analiza lor, folosind spectrograful de inalta rezolutie, a aratat ca toate stelele aflate in stadiul AGB erau din prima generatie, cu un nivel scazut de sodiu.

    Nici una dintre stelele cu concentratie ridicata de sodiu din a doua generatie nu a intrat in stadiul AGB. Cam 70 la suta dintre stele nu au intrat in faza finala de ardere nucleara si de pierdere de masa.

    Se pare ca stelele trebuie sa aibe o "dieta" cu un nivel scazut de sodiu pentru a ajunge la faza de AGB la batranete. Acestea sunt si cele mai stralucitoare stele.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    NASA planifică trimiterea unei nave spaţiale către una dintre lunile lui Jupiter, Europa, care ar putea ascunde un ocean vast sub suprafaţa de gheaţă.
    Astronomii au constatat că partea întunecată a Lunii este turcoaz. Măsurătorile făcute cu un telescop din Hawaii arată că lumina albastră reflectată de Pământ se întoarce turcoaz după ce se reflectă pe suprafaţa Lunii.
    Scanari radar ale planetei Marte au dezvaluit pentru prima data o imagine 3D a canalelor sculptate de ape, ingropate sub suprafata Planetei Rosii. Cea mai mare parte a canalelor sapate in ultimii 500 milioane ani apartin sistemului Marte Vallis, lung de 1000 km. Probabil Marte Vallis ar putea oferi informatii despre o perioada cand planeta nu era asa rece si uscata.
    Un meteorit imens a luminat cerul peste vestul Austriei, în Tirol şi Vorarlberg şi peste părţi din Elveţia, Bavaria şi estul Franţei.
    Cometa Pan-STARRS, cunoscuta oficial ca cometa C/2011 L4, va trece la inceputul lunii martie, la aproximativ 161 milioane km distanta de Pamant. Specialistii se asteapta ca aceasta sa devina vizibila cu ochiul liber, la fel de stralucitoare ca stelele din Carul Mare. Cele mai bune date cand se va putea vedea sunt 12 si 13 martie 2013, la apusul soarelui, in partea de vest a cerului, nu departe de Luna in crestere.
    Primele date transmise de misiunea MAVEN de la NASA sugerează că exploziile solare sunt principalul factor care a dus la pierderea atmosferei de pe planeta Marte schimbându-i climatul din unul cald şi umed în cel de astăzi, rece şi arid.