Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea |
Sterilizare cu ajutorul Soarelui
GH. MĂNOIU | 23 FEBRUARIE 2023
Cercetatori si studenti de la Massachusetts Institute of Technology incearca sa foloseasca lumina Soarelui pentru a steriliza echipamentele medicale in punctele de prim-ajutor, care nu au acces la sursele de energie obisnuite: electricitate, combustibili.
Un proiect pilot pornit in Nicaragua a inceput sa dea rezultate promitatoare.
In aceasta tara, preponderent rurala, cele mai multe puncte de prim-ajutor, ce ofera asistenta la nastere si servicii de obstretică, duc lipsa de echipamente de sterilizare.
Cercetatorii au dezvoltat o alternativă la sterilizatoarele clasice, numita SolarClave.
Un autoclav cu energie solara, care poate fi construit si reparat folosind piese si materiale disponibile la nivel local, costa mai putin decat unul pe kerosen sau electric si nu necesita combustibil.
Primul protot testat in Nicaragua a folosit un cazan suspendat pe o folie reflectorizanta ce functiona ca reflector parabolic. Din acel cazan, tubulatura ducea aburul la o cuva de sterilizare situata la cativa metri distanta.
Dar, folia s-a dovedit a fi vulnerabila si greu de inlocuit pe plan local, iar tuburile erau predispuse la scurgeri si deteriorari astfel ca s-a ajuns la un sistem mult mai robust; sistemul de tubulatură greoaie a fost înlocuit cu o oala sub presiune obisnuită, care continea instrumentele si materialele ce urmau sa fie sterilizate, suspendata direct pe reflector.
Reflectorul parabolic a fost inlocuit cu serie de oglinzi de buzunar, destul de raspandite in Nicaragua si mai putin predispuse la deteriorari.
Sistemul astfel adaptat este deja utilizat in trei locatii, urmatorul pas fiind gasirea unei companii nicaraguane care sa produca si să vândă dispozitivele.
Sistemul ofera caldura si presiune, la standardele de sterilizare.
Sub un cer senin, durează de la 45 la 60 de minute pentru a incalzi oala sub presiune la temperatura dorită, 121 grade Celsius, apoi 20 minute pentru a efectua sterilizarea.
De obicei, la un post de sanatate dintr-un sat, aparatul va parcurge acest ciclu de aproximativ trei ori pe săptămană.