Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Sterilizare cu ajutorul Soarelui

    GH. MĂNOIU | 23 FEBRUARIE 2023

    Cercetatori si studenti de la Massachusetts Institute of Technology incearca sa foloseasca lumina Soarelui pentru a steriliza echipamentele medicale in punctele de prim-ajutor, care nu au acces la sursele de energie obisnuite: electricitate, combustibili.



    Cercetatorii incearca sa foloseasca lumina Soarelui pentru a steriliza echipamentele medicale. Foto: John Towner/Unsplash


    Un proiect pilot pornit in Nicaragua a inceput sa dea rezultate promitatoare.

    In aceasta tara, preponderent rurala, cele mai multe puncte de prim-ajutor, ce ofera asistenta la nastere si servicii de obstretică, duc lipsa de echipamente de sterilizare.

    Cercetatorii au dezvoltat o alternativă la sterilizatoarele clasice, numita SolarClave.

    Un autoclav cu energie solara, care poate fi construit si reparat folosind piese si materiale disponibile la nivel local, costa mai putin decat unul pe kerosen sau electric si nu necesita combustibil.

    Primul protot testat in Nicaragua a folosit un cazan suspendat pe o folie reflectorizanta ce functiona ca reflector parabolic. Din acel cazan, tubulatura ducea aburul la o cuva de sterilizare situata la cativa metri distanta.

    Dar, folia s-a dovedit a fi vulnerabila si greu de inlocuit pe plan local, iar tuburile erau predispuse la scurgeri si deteriorari astfel ca s-a ajuns la un sistem mult mai robust; sistemul de tubulatură greoaie a fost înlocuit cu o oala sub presiune obisnuită, care continea instrumentele si materialele ce urmau sa fie sterilizate, suspendata direct pe reflector.

    Reflectorul parabolic a fost inlocuit cu serie de oglinzi de buzunar, destul de raspandite in Nicaragua si mai putin predispuse la deteriorari.

    Sistemul astfel adaptat este deja utilizat in trei locatii, urmatorul pas fiind gasirea unei companii nicaraguane care sa produca si să vândă dispozitivele.

    Sistemul ofera caldura si presiune, la standardele de sterilizare.

    Sub un cer senin, durează de la 45 la 60 de minute pentru a incalzi oala sub presiune la temperatura dorită, 121 grade Celsius, apoi 20 minute pentru a efectua sterilizarea.

    De obicei, la un post de sanatate dintr-un sat, aparatul va parcurge acest ciclu de aproximativ trei ori pe săptămană.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Stanford University au identificat genele care permit unei plante, pe cale de dispariţie din Himalaya, să producă o substanţă chimică vitală pentru fabricarea unui medicament utilizat în chimioterapie şi le-au introdus într-o plantă de laborator care a produs aceeaşi substanţă activă.
    Cercetători de la University of California Irvine şi University of California San Diego au dezvoltat o tehnică de editare genetică pentru a crea o nouă tulpină de ţânţari care pot răspândi gene care să blocheze malaria într-o populaţie mai mare prin procreare şi astfel să elimine boala.
    Un studiu efectuat de Texas Tech University şi University of Nevada indică faptul că înşelarea partenerului ar putea fi o moştenire de familie.
    Conform unui nou studiu, activităţile în care adulţii captează atenţia copiilor preşcolari cu autism, fie arătând spre jucării, fie folosind alte gesturi pentru a le direcţiona atenţia, duce la o creştere pe termen lung a capacităţii lor de exprimare.
    Un studiu care a folosit date de la Australian Schizophrenia Research Bank şi a analizat 153 de scanări ale creierului, a legat o anumită circumvoluţiune, de halucinaţiile din schizofrenie.
    Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din British Columbia arată că vechea argilă folosită de aborigenii din Canada timp de secole ar putea fi cheia în lupta împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice.