Ştiri şi informaţii din toată lumea. 21 noiembrie 2024

    Ştiinţă

    Cercetătorii de la Universitatea Indiana din Statele Unite, au dezvoltat o nouă modalitate de a prezice când și unde râurile își pot schimba brusc cursul. »
    Cercetătorii de la Universitatea din Utah, Statele Unite, au descoperit recent o fosilă care a condus la descoperirea unei noi specii de dinozauri, numite Lokiceratops rangiformis. »
    Un nou studiu dezvăluie că straturile neînghețate ale permafrostului uscat produc o cantitate neașteptat de mare de metan, stârnind îngrijorări cu privire la potențialul său de a exacerba schimbările climatice în mediul arctic fragil. »
    O echipă de cercetători de la Institutul de Științe Marine din Virginia, Statele Unite, a descoperit o nouă specie de pești antarctici, care ar putea remodela modul în care oamenii de știință văd biodiversitatea în Oceanul de Sud. »
    Oamenii de știință de la Departamentul de Agricultură din Statele Unite au dezvoltat o pectină de înaltă calitate și ieftină, care se poate gelifica în produse cu conținut scăzut de zahăr. »
    Un studiu făcut la Academia Chineză de Științe dezvăluie că nivelurile ridicate de lumină artificială pe timp de noapte duc la frunze mai dure pe copacii urbani, făcându-le mai puțin gustoase pentru insecte și perturbând astfel lanțurile trofice. »
    Fiecare trandafir are spinii lui. Sau, mai degrabă, fiecare trandafir are înțepătura lui, o proiecție ascuțită a pielii plantei care poate servi ca factor de descurajare pentru ierbivore, dar care face și cultivarea trandafirilor mai dificilă. »
    După ploile intense care au provocat inundații în sudul Braziliei, cercetătorii de la Centrul de Cercetări Paleontologice al Universității Federale din Santa María, Rio Grande do Sul, Brazilia, au efectuat o descoperire a mare relevanță pentru paleontologia mondială. »
    O echipă internațională de cercetători de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, Universitatea Națională Australiană, Agenția Națională de Știință a Australiei și Universitatea din Melbourne a găsit dovezi că coevoluția este legată de speciație, studiind cursa evolutivă dintre cuci și păsările gazdă pe care le exploatează. »
    Știința încă nu știe de ce au dispărut oamenii de Neanderthal: dacă au fost eliminați violent de Sapiens, dacă au fost lipsiți de resursele lor naturale, dacă au fost contaminați de boli sau toate la un loc. »
    Descoperirea unei fosile masive de șarpe în India sugerează că șerpii giganți au cutreierat cândva regiunile mai calde ale Pământului alături de diverse alte creaturi, spun cercetătorii. »
    Contrar părerilor de până acum se pare că, coţofenele nu sunt atrase de obiectele strălucitoare şi nu fură în mod obişnuit lucruri mici, cum ar fi bijuterii, susţine un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie. »
    Legumele si fructele nu mor dupa ce sunt recoltate. Ele raspund la stimulii din mediu timp de cateva zile, si pot fi facute sa produca mai multi antioxidanti la un anumit moment, utilizand lumina. »
    Pitulicile cu aripi aurii demonstrează o capacitate deosebită de previziune fugind înainte de sosirea unor furtuni puternice. »
    Un grup de cercetatori de la Scoala Veterinara din Lyon, in frunte cu Dr. Dominique Autier-Dérian au facut un studiu asupra capacitatii cainilor de a deosebi alti caini intre diverse imagini de specii de animale si chipuri de oameni, postate pe un ecran de computer. »
    O nouă specie de tyranosaur a fost descoperită în Grand Staircase-Escalante National Monument, sudul statului Utah din America. Acest carnivor mare a trăit în Laramidia, un continent străvechi, format pe coasta de vest a unei mări puţin adânci care a inundat partea centrală a Americii de Nord, izolând partea de est şi de vest pentru milioane de ani, în timpul Cretacicului Târziu, cu 70-95 milioane de ani în urmă. »
    Un nou studiu arată că anghilele folosesc şocuri electrice pentru a exercita controlul la distanţă asupra victimelor lor. Descărcările electrice activează de la distanţă neuronii care controlează muşchii, determinând contracţii involuntare ale musculaturii peştilor ascunşi, ce îşi trădează astfel prezenţa. »
    Un dinozaur Nodosaurus mumificat a fost extras dintr-o rocă, cu pielea şi măruntaiele intacte, cu capul acoperit cu plăci de tip ţiglă şi o patină gri pe pielea fosilizată. »
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Filipine au descoperit o plantă denumită Rinorea niccolifera din familia Violaceae, care poate absorbi din sol cantităţi mari de nichel fără a se otrăvi. »
    Plantele au ca şi animalele, un ceas intern cu 24 de ore, numit ritm circadian. Acest cronometru biologic oferă plantelor o abilitate înnăscută de a măsura timpul, chiar dacă nu este lumină. Ele nu răspund doar la răsărit, pur şi simplu, ele ştiu că răsăritul vine şi îşi ajustează biologia în consecinţă. »
    Un studiu recent sugerează că elefanţii, deja cunoscuţi ca fiinţe inteligente, înţeleg pericolele care vin din partea oamenilor. Ei fac diferenţa între diferitele limbaje umane şi se îndepărtează de cele considerate o ameninţare. »
    Cercetătorii de la Northwestern University şi University of New Mexico aduc dovezi ale existenţei apei legată de rocile din mantaua Pământului de sub Statele Unite ale Americii, care ar reprezenta cel mai mare rezervor de apă de pe planetă. »
    Paleontologii de la Universidad Nacional de Educación a Distancia şi Universidad Autónoma de Madrid au descoperit scheletul parţial fără craniu al unui dinozaur necunoscut anterior, care avea o cocoaşă înaltă pe spate, asemănătoare cu cea a unui dromader. »
    Oamenii de ştiinţă au descoperit un număr considerabil de microorganisme vii, inclusiv bacterii, în regiunile superioare ale troposferei (acea parte a atmosferei situată între 7 şi 20 km deasupra suprafeţei Pământului). »
    Două aripi de pui de păsări, care au trăit alături de dinozauri, au fost găsite conservate în chihlimbar în nord-estul Myanmar-ului. »
    Analiza osului hioid de la o fosilă de neanderthalian sugerează că acestia au avut capacitatea de a vorbi. Fosila, descoperită în peştera Kebara din Israel, a dus la această concluzie încă de atunci, dar acum, modelarea pe calculator a modului în care osul funcţionează, a arătat că a fost utilizat într-un mod asemănător. »
    Oamenii de ştiinţă au dezvoltat o tehnică de a face morfină şi potenţial alte medicamente, inclusiv antibiotice şi medicamente anti-cancer, fără a folosi opiu din mac. »
    Numit oficial Qianzhousaurus sinensis, a trăit acum 66 de milioane de ani, în Cretacicul târziu şi era un carnivor feroce, văr cu Tyrannosaurus rex. Sheletul găsit era al unui exemplar adult şi a fost descoperit intact şi bine conservat într-un şantier de construcţii rutiere de lângă oraşul Ganzhou, în sudul Chinei. »
    Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au descoperit că sfecla de zahăr produce hemoglobină care ar putea servi ca substitut al sângelui. »
    Un grup de biologi japonezi de la Kyoto Institute of Technology şi Keio University au descoperit o nouă specie de bacterii, Ideonella sakaiensis, capabile să mănânce plastic. »
    Sentimentul corectitudinii este o trăsătură umană importantă, dar noi cercetări sugerează că este un comportament cheie şi pentru câini şi lupi. »
    Oamenii preferă astazi recompensele imediate în faţa celor pe termen lung. Această tendinţă de a elimina interesul pentru viitor, contribuie la problemele zilelor noastre, individuale şi sociale. Cel puţin aşa arată un studiu, efectuat de neurologi şi psihologi de la VU University din Amsterdam, care demonstrează că natura îi face pe oameni mai puţin impulsivi. »
    Oamenii de stiinta au anuntat descoperirea unui mamut bine conservat in gheata. Mamutul a fost gasit in Insula Lyakhovsky din arhipelagul Novosibirsk. Descoperirea vine pe fondul controversatei decizii de a aduce la viata specii disparute, utilizand ADN-ul acestora. »
    O echipa de cercetatori de la Canadian Museum of Nature, in colaborare cu specialisti de la Dalhousie University si University of Manchester au descoperit in zona arctica din Canada, primele probe ale existentei camilei gigantice, astazi disparute, constand din 30 de fragmente dintr-un os al piciorului. »
    Zonă arctică de astăzi se pare că este cea de-a treia metamorfoză a unui continent vechi aflat în partea de sus a lumii. »






    TE-AR MAI PUTEA INTERESA: