Ştiri şi informaţii din toată lumea. 28 ianuarie 2025

    Ştiinţă

    Oamenii de știință de la Universitatea din Cambridge au reușit, pentru prima dată, să inducă nașterea virgină la un animal care se reproduce de obicei sexual. »
    Oamenii de ştiinţă de la China Conservation and Research Center for the Giant Panda, din provincia Sichuan, au decodat 13 tipuri diferite de vocalize pe care urşii panda gigant le folosesc pentru a comunica. »
    Un studiu realizat de cercetători de la universitățile din Zurich din Elveţia şi Murdoch şi Australia de Vest din Australia, care au observat delfinii cu cocoaşă de lângă ţărmurile australiene timp de un deceniu, sugerează că masculii fac daruri femelelor pentru a le câştiga. »
    O familie a găsit o meduză de 1,5 metri eşuată pe plaja de la sud de Hobart, capitala Tasmaniei şi a anunţat specialiştii în biologie marină. În ciuda mărimii, despre ea nu se cunoaşte nici ce mănâncă, nici habitatul sau obiceiurile. »
    Prin încorporarea de nanoparticule specializate în frunzele unei plante, inginerii de la Massachusetts Institute of Technology din Statele Unite au făcut-o să dea lumină slabă timp de aproape patru ore. »
    Un profesor de ştiinţe marine, la Catalina Island Marine Institute din Statele Unite, a găsit în ocean un peşte-vâslă mort, lung de 5,5 metri. Această specie de peşte ar putea sta la originea legendelor despre şarpele de mare. »
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, au identificat la cetacee diferenţe între mărimea relativă a creierului. »
    Maimuţa care strănută în ploaie, peştele care merge şi şarpele-bijuterie sunt printre cele peste 200 de specii descoperite în ultimii ani în estul Munţilor Himalaya. »
    Un studiu realizat la Potsdam Institute for Climate Impact Research din Germania, arată că emisiile de gaze cu efect de seră produse de om au amânat următoarea perioadă glaciară pentru un timp neobişnuit de lung, probabil pentru 100000 de ani. »
    Un nou studiu a descoperit că elefanţii sunt în stare să înţeleagă gesturile omului chiar şi fără dresaj. Oamenii de ştiinţă cred că această descoperire indică faptul că elefanţii pot să înţeleagă oamenii într-un mod în care cele mai multe animale nu sunt capabile. »
    Un studiu detaliat al cristalelor de sare găsite în doi meteoriţi care s-au prăbuşit pe Pământ, a constatat că aceştia conţin atât apă lichidă, cât şi un amestec de compuşi organici complecşi, inclusiv hidrocarburi şi aminoacizi. »
    Cercetatorii de la CNRS/Université Aix-Marseille si CEA/Inserm/Université Grenoble Alpes au descoperit doua virusuri gigant cu un numar de gene apropiat de cel al microorganismelor eucariote. Aceste doua virusuri, de un tip complet nou, au fost numite "Pandoravirus". »
    Calciul joacă un rol cheie în răspunsul iniţiat de plante la sare. Plantele folosesc un “val de calciu” pentru a supravieţui în solurile care devin din ce în ce mai sărate, o problemă din întreaga lume. Valul este creat prin eliberarea calciului pe care plantele îl stochează în interiorul celulelor lor. »
    Oamenii îşi pot da seama cât de bătrân eşti după cum miroşi, afirma un nou studiu. Se pare că „mirosul de om bătrân” de care se plâng unele persoane este real şi într-adevăr oamenii în vârstă emit un miros specific vârstei. »
    Scăderea dramatică a numărului de girafe în ultimii 30 de ani, a făcut ca cel mai înalt mamifer terestru să fie clasificat "vulnerabil la dispariţie". »
    Arborii de eucalipt din regiunea Kalgoorlie din Australia de Vest extrag particule de aur din pământ prin intermediul sistemului lor de rădăcini şi îl depozitează in frunze şi crengi. »
    Cercetatori de la University of Calgary din Canada si Montana State University din Statele Unite, au studiat un dinozaur mic, asemanator cu o pasare, care isi incuba ouale asa cum fac pasarile clocitoare, obtinand dovezi ale inrudirii dintre dinozaurii bipezi, teropozi, si pasarile de azi, prin comportamentul similar. »
    Se știe că plantele reacționează la lumină, au emoții, se sperie sau se bucură, le place muzica. Ele comunică prin produse chimice volatile, de exemplu când se apropie un pericol. Mai nou s-a văzut că ele comunică și prin semnale electrice. Dar iată că pot să scoată și sunete. »
    Cercetatorii de la Universitatea din Gothenburg au studiat un sit cu ramasitele unei comunitati din epoca de piatra in apropiere de orasul Falköping, Suedia. Ei au incercat sa afle in ce consta dieta acelor persoane si au ajuns la concluzia ca se foloseau ingrasaminte. »
    Oameni de ştiinţă au aflat în cele din urmă de ce au ochii gene. Ele opresc evaporarea umidităţii şi protejează ochiul de particulele de praf. »
    Oamenii de ştiinţă au reuşit să recupereze imagini ale unor trecători, din reflecţiile din ochii subiectului fotografiat. Pentru infracţiunile în care victimele sunt fotografiate, cum sunt abuzurile sexuale asupra copiilor, reflecţiile din ochii subiectului fotografiei ar putea ajuta la identificarea autorilor. »
    Oamenii de ştiinţă germani de la Institutul Max Planck din Seewiesen, Bavaria, au reuşit să dovedească pentru prima dată că păsările pot dormi în timp ce zboară. »
    Unii isi regenereaza coada, altii membrele sau ficatul. De ce nu si-ar regenera capul cu creier cu tot? Asta ar fi ceva nou, dar nu ar fi ceva extraordinar. Dar ca noul creier sa-si si aminteasca ce stia cel vechi, aceasta este cu adevarat uimitor! »
    Oamenii de ştiinţă de la Instituţia Oceanografică Woods Hole din Statele Unite, au dezvăluit modul în care microorganismele supravieţuiesc cuibărite în roci la mii de metri sub fundul oceanului, în scoarţa oceanică inferioară. »
    Oamenii de ştiinţă încearcă să găsească ADN-ul a doi pui de lei de peşteră, găsiţi aproape perfect congelaţi în permafrostul siberian. »
    O echipă internaţională de oamenii de ştiinţă au descoperit, pe fundul Mării Mediterane, dovezi ale uneia dintre cele mai mari inundaţii din istoria Pământului. »
    Se stie ca relatiile de vecinatate sunt importante la plante. Unele plante sunt companioni buni, faciliteaza cresterea si fixarea azotului, controleaza daunatorii, atrag insectele. Intelegerea mecanismelor ce stau la baza acestor interactiuni s-a concentrat pana acum pe efectele luminii si umbrei, semnalizare chimica, contact. Dar cum comunica de fapt o planta cu cele de langa ea? »
    Efectele schimbărilor climatice se pot extinde mai mult decât topirea gheţarilor şi creşterea nivelului mărilor, potrivit unui nou studiu care spune că temperaturile ridicate pot afecta până la 30% dintre avioane în deceniile următoare. »
    Este posibil ca delfinii, şi nu elefanţii, să aibă cea mai bună memorie din lumea animală. Într-un nou studiu, oamenii de ştiinţă spun că delfini ţinuţi în captivitate au demostrat capacitatea de a recunoaşte sunetele emise de un fost partener de bazin după ce au fost despărţiţi mai mult de 20 de ani. »
    După ce a analizat o bază de date despre înregistrările geologice din ultimii 100000 de ani, o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, a descoperit că timpul mediu dintre aşa-numitele super-erupţii vulcanice este de fapt mult mai mic decât se credea anterior. »
    Folia cu bule care se sparg făcând deliciul copiilor va fi în curând parte a istoriei. Sealed Air, compania care a dezvoltat acest ambalaj şi l-a comercializat din 1960, este în curs de a dezvolta un nou produs, mai economic, cu un sistem diferit de protecţie. »
    Cercetătorii de la Universitatea din Valencia încearcă să dezvolte o modalitate prin care bacteriile şi oamenii să vorbească unii cu alţii prin conversia undelor luminoase în sunete. »
    Un grup de vulcani subacvatici a fost descoperit în largul coastelor oraşului Sydney, ceea ce ar putea să permită oamenilor de ştiinţă să înţeleagă mai bine separarea Noii Zeelande de platforma continentală australiană acum 40 până la 80 milioane de ani. »
    Industria are încă nevoie de cauciuc natural şi cum sursa originară a acestui material este nesigură, oamenii de ştiinţă şi-au îndreptat atenţia spre alte plante ale căror secreţii conţin latex. O astfel de plantă este păpădia. »
    Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Leuven, Belgia şi Babraham Institute, Cambridge, Anglia, a arătat că persoanele care trăiesc împreună încep sa semene. »






    TE-AR MAI PUTEA INTERESA: